Országos szólótánc verseny online előválogatója sárospataki szervezésben

A Sárospataki Amatőr Művészekért Alapítvány az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesülettel karöltve, a Gyermek Néptáncosok XIV. Országos Szólótánc Fesztiválja területi előválogatóját 2020. november 20-án tervezte megrendezni Sárospatakon.

Sajnos a vírushelyzet miatt hagyományos formában a verseny megrendezésére nem volt lehetőség, így online formában valósulhatott meg ez a népművészeti esemény. A jelentkezők hónapokat töltöttek a felkészüléssel, végül a saját iskolájukban, együttesükben kellett a kötelező és szabadon választott táncaikat videóra venni, s november 20-i határidővel a sárospataki szervezőknek elküldeni.

Kötelező táncként a zempléni magyarság, vagy a nógrádi palócok lassú- és friss csárdását, szólistáknak ezen tájegységek verbunkját kellett eltáncolni. A versenyre Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből, valamint kelet-Szlovákiából 31 produkcióval jelentkezett 45 gyermektáncos. Sajnos betegség és a vírushelyzet miatt nem minden jelentkező küldött be felvételeket, de így is öt táncműhelyből kellett összesíteni a videókat, amelyek felvételénél több helyszínen a Szikes Zenekar működött közre. A zsűri  – amelynek tagjai Farkas  Lilla, Demeter Erika, Sikentáncz Szilveszter,Kis István, Hercz Vilmos.voltak – adathordozókon kapta meg az anyagokat, ezt párosával, vagy egyénileg pontozták, majd összesítették az eredményeket.

Az Örökség honlapján közzétették az ország 5 városában megrendezett előválogatókon elért eredményeket, ebből kiderült, hogy az országos döntőbe a sárospataki központú versenyről 6 páros és 3 szólista fiú – közöttük városunk képviseletében a Farkas Ferenc AMI táncosa, Ambrus Bonifác – jutott be. A döntőt Szarvason rendezi meg az Örökség Egyesület 2021május 7-9 között.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Szakmai Kollégiuma, valamint az Örökség Egyesület támogatta.

Feltöltő

Fel