3,5 milliárd kormányzati támogatással téli fürdő épül Patakon

Történelmi jelentőségű fejlesztést jelentettek be Sárospatakon, 3,5 milliárd forint (!) értékben új téli fürdő épülhet Végardón. A beruházás várható 2022-es átadását követően még tovább erősödik a város turisztikai vonzereje.

Több mint tíz éve 2009-ben, Makovecz Imre tervei alapján valósult meg a legutóbbi nagyobb léptékű fejlesztés a fürdőben, ez akkor megduplázta a látogatók számát és az ebből származó éves nettó bevételét a városnak, most is legalább ilyen mértékű fejlődésre számíthatunk – mondta Dr. Hörcsik Richárd, amikor online sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy Magyarország Kormánya, a sárospataki Végardó termál és gyógyfürdő teljes körű felújítását és kapacitásbővítését, 3,5 milliárd forinttal támogatja.

A legfontosabb hozadéka a beruházásnak az lesz, hogy egész évben, az időjárástól függetlenül üzemeltethető, a piaci kihívásoknak megfelelő, vízre alapozott wellness és élményturisztikai, valamint gyógyászati attrakció feltételrendszerének a teljes kiépítése megvalósulhat.

Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője a fejlesztés részleteiről elmondta, a  Wellness- és élményfürdő projektelem keretében modern látogatói igényekre alapozott wellness- és élményfürdő rész megvalósítása szerepel, új fogadótér létrehozásával, helyben működő Tourinform irodával, kapcsolódó szociális helyiségekkel, illetve a részemeleten önkiszolgáló étteremmel, valamint egy terű élményfürdő létrehozása vizes élményelemekkel, csúszdákkal, amely egység tervezett egyidejű befogadóképessége 208 fő. A projektelem részét képezi egy wellness részleg kialakítása fitneszteremmel, szaunavilággal, orvosi és masszázs helyiségekkel, továbbá egy fedett és egy nyitott pihenőterasszal – közölte Dr. Hörcsik Richárd.

A másik fontos beruházási rész a Gyógyászati centrum létrehozásából áll.  A wellness résszel összeköttetésben lévő, de különálló épületben megvalósuló, gyógyvízre alapozott modern fürdőgyógyászati szolgáltatásokat kínáló gyógyfürdő egység kialakítása valósul meg. (Ehhez a Fürdő oldott ásványi anyagokban gazdag termálvizének gyógyvízzé minősítése már megtörtént „Szent Erzsébet Gyógyvíz” néven- szerk.)

Így a két egység együtt, minden igényt kielégítő komplex, vízre alapozott szolgáltatási csomagot megvalósító rekreációs kínálati egysége lesz Tokaj-Hegyaljának – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Külön forrás Végardónak

Dr. Hörcsik Richárd azt is elmondta, hogy a kormány által biztosított 3,5 milliárdos forrás nem a „Tokaj, Zemplén fejlesztési program” része, egy külön forrásból  sikerült megszereznie a támogatást. A fürdő beruházás ugyanis a „Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térség”– kormányprogram egyik kiemelt eleme. Ezt az jelenti, hogy Sárospatakon a Wáberer György kormánybiztos nevével fémjelzett fejlesztési programban még további több milliárdos beruházások valósulnak meg a következő években.

Húzóágazat a turizmus

Tokaj-Hegyalja turisztikai szerepét a kormányzat jó időben ismerte fel és megfelelő fejlesztési forrásokkal, összehangoltan kezeli a beruházásokat, melyek között kiemelkedő jelentőségű a régió számára Végardó Fürdő továbbfejlesztése – mondta az online sajtótájékoztatón Könnyid László. A Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai vezérigazgató-helyettese szerint a Sárospatakon eltöltött vendégéjszakák száma évek óta folyamatos növekedést mutatnak, ráadásul együttesen magasabb számot jelentenek, mint a többi hegyaljai város összesen. Ezek a számok meggyőzik a szakpolitikát is arról, hogy Patakon van értelme a fejlesztéseknek. Még 2020-ban a koronavírussal terhelt időszakban is az látható a statisztikai adatokban, hogy – bár csökkent -, de így is jelentős számú turista érkezett Sárospatakra, számunk 45-50 ezer vendégéjszakára tehető! Az előző időszakban elért éves százezres vendégéjszaka szám pedig jól mutatja, hogy Sárospatak erősen pozicionálható turisztikailag – tette hozzá Könnyid László. Az MTÜ vezérigazgató-helyettese a fürdőberuházásról úgy véli, az eddigi éves 250.000 fős látogatói létszám az újonnan kialakított minőségi szolgáltatásokkal tovább növelhető és új típusú, magasabb kiszolgálási színvonalat kereső és megfizető vendégeket vonz majd a városba.

A legkisebb is számít

Könnyid László arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan jelenleg állóvíznek tekinthető a turizmus, de a vírust követően újra útnak indulnak az emberek. Ezért fontos, hogy előre gondolkodva, most van szükség fejlesztésekre, ezért is érkezett a megfelelő időben a kormányzati támogatás Végardó Fürdő fejlesztésére. Az MTÜ által koordinált magánszálláshelyek fejlesztését támogató 1 szoba, 1 millió forintos támogatás pedig azon szegmensre is gondolt, ahol vendégházakban fogadják a turistákat. Csak Sárospatakon közel 100 ilyen szolgáltató működik, közülük 54-en nyújtottak be pályázatot idén és végül mintegy 160 millió forintos támogatással napjainkban is zajlanak a felújítások, így felkészülten és megújult környezetben fogadhatják majd ők is a következőkben vendégeiket.

Szintet lép Végardó Fürdő

Soha, semmilyen célra még nem érkezett ekkora összegű támogatás városunkba, a volumen is jelzi, hogy nem csak helyben gondoljuk azt, hogy Sárospatak kiemelkedő kitörési és gazdasági fejlődési lehetősége a turizmusban rejlik – mondta Aros János. A polgármester kiemelte, évente közel félmillió turista érkezik Sárospatakra: a Rákóczi-vár, Nagykönyvtár, újabban a Tengerszem és nem utolsó sorban Végardó Fürdő miatt – csak hogy a legnagyobb létszámot fogadó turisták által kedvelt helyekről beszéljünk. A helyi Adócsoport kimutatása eddig is igazolta, hogy dinamikusan emelkednek a vendégéjszaka számok, azt gondolom a jövőben még nagyobb növekedésre lehet számítanunk – mondta Sárospatak polgármestere.

Új komplexum, új munkahelyek

Végardó Fürdő 100 százalékos önkormányzati társaságunk, a PATAQUA Kft. üzemelteti, és most még leginkább nyári fürdőről beszélhetünk. Annak ellenére, hogy májustól szeptemberig van igazán forgalom a fürdőben – az országban egyedülállóan – az átalakítás óta folyamatosan nyereséges a gazdasági társaság – jegyezte meg Aros János. Évente 80 millió forintos tiszta bevételt jelent az önkormányzatnak a 250 ezres vendégforgalom és számos család megélhetését vagy éppen jövedelem kiegészítését is jelenti a fürdő kedveltsége. A büféket üzemeltetők, a vendégeket fogadók szállásadók, az éttermek és más szolgáltatásokat biztosítók számára is plusz bevételt jelent, ha a városi fürdő jól működik. Hamarosan még jobban fog működni, köszönhetően annak a kitartó munkának, melyet Dr. Hörcsik Richárd akkor is folytatott, amikor minden reményünk szertefoszlott. Mi tudtuk, hogy Patakon érdemes folytatni a fürdő fejlesztését, de ehhez sokakat kellett meggyőznünk, hiszen komoly „harc” folyik a fejlesztési forrásokért – közölte Aros János. A munka most meghozta a gyümölcsét, hiszen már aláírt támogatói szerződéssel rendelkezünk, az első pénzösszegek már meg is érkeztek, így kezdődhet a tervezői munka, pontosabban folytatódhat, hiszen már készíttetünk előzetesen is terveket. Sárospatak polgármestere szerint az új komplexum nem csak új és minőségi szolgáltatásokat jelent majd, hanem azt is, hogy körülbelül 50-70 új munkahely jön majd létre és elindulhatott a lobbizás a további fejlesztések érdekében.

A most induló beruházás önkormányzati területen valósul meg és marad még további földterületünk a fürdő szomszédságában, ezért befektetőket keresünk, egy ötcsillagos szálloda létrehozására. A téli fürdő által biztosított szolgáltatások mellé ugyanis már szükséges lesz minőségi szálláshelyre is valamint miután 2019-ben a termálvizünk megkapta a gyógyvíz minősítést akár OEP által finanszírozott gyógykezelések elvégzésére is lehetőség lesz és mint tudjuk, ilyen esetben akár több hetes tartózkodással járó kezelésekről van szó – mondta a polgármester.

Reményeink szerint 2022-ben már megnyithatunk, addigra már a szállodának is épülnie kellene – úgy hogy feladatunk van bőven a következőkben is, de továbbra is visszaigazolják számunkra, hogy Sárospatak Tokaj-Hegyalja idegenforgalmi és kulturális központja. Aros János azt is megjegyezte, hogy nem csak Patak, az egész borvidék válik vonzóbbá Végardó termál és gyógyfürdő teljes körű felújításával és kapacitásbővítésével.

Feltöltő

Fel