Testületi döntések bérlakásokról, önkormányzati társaság működéséről

Húsz napirendi pont volt az októberi nyílt ülésen, míg a zárt napirendek között döntöttek a képviselők a Szent Erzsébet-díj adományozásáról is, azonban a koronavírus miatt ennek átadása egyelőre bizonytalan. Szintén a vírus miatt egy ideig nem lesz testületi ülés.

Önkormányzatunk nagyjából 150 ingatlannal rendelkezik, ezek között vannak üzleti célúak és lakóingatlanok is. Utóbbiakat érinti majd január elsejétől egy változás, hiszen előterjesztés hangzott el az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérletére vonatkozó szabályok módosításáról – mondta Sikora Attila. Sárospatak alpolgármestere a részletekről elmondta, 10%-os emelést fogadott el a testület a bérleti díjaknál. Mielőtt azonban bárki is azt gondolná, hogy ez jelentős áremelés, érdemes egy konkrét példán bemutatni a változást. Egy 50 négyzetméteres önkormányzati lakás bérleti díja 24 ezer forint most, januártól 27.370 Ft lesz. Ma Sárospatakon piaci alapon 50 négyzetméteres lakást átlagosan 50-60.000 Ft + rezsiért lehet bérelni. Pontosan a két ár közötti különbség miatt egy-egy bérletre meghirdetett önkormányzati lakásra akár 8-10 pályázó is szokott lenni, önkormányzatunk bizottságai igyekeznek mindig a leginkább rászorultakat segíteni. Szintén ennél a napirendnél fogadtuk el azt a módosítást is, hogy a jövőben a közös költségek fizetése is a bérlőt fogja terhelni, eddig ugyanis az átlagos 24.000 Ft-os bérleti díjból fizette ki önkormányzatunk a közös költséget. Januártól tehát a bérlő feladata lesz, hogy a közös költség felújítási alappal csökkentett részét kifizesse – mondta Sikora Attila.

Módosítottuk az önkormányzat és Pataqua Kft. közötti szerződést, hiszen a vírushelyzet ezt indokolta. Mint ismert az önkormányzat számára minden évben eddig 80 millió forint bérleti díjat fizetett a fürdőt üzemeltető gazdasági társaság, de az idei év kifejezetten rendkívülinek mondható. Az elfogadott előterjesztés szerint a „szokásos” éves 80 millió forintról lecsökkentettük 60 millióra a bérleti díjat, melynek felét már befizette a társaság, további 10 millió forintot pedig novemberben teljesít, úgy hogy a fennmaradó téli időszakra és a májusi nyitásra készülve kellő mértékű tartalékkal rendelkezik a Pataqua Kft. – mondta az alpolgármester.

Elkészült Sárospatak város klímastratégiája, melynek az elfogadásáról döntöttünk az októberi testületi ülésen – jelentette be Sikora Attila. Azon túl, hogy egy 65 oldalas klímastratégiát készíttettünk el egy pályázatnak köszönhetően, rövidesen a stratégiában meghatározott célokhoz konkrét intézkedéseket is tervezünk hozzárendelni. Hosszútávú stratégiáról van szó, 2030-ra számolhatunk azzal, hogy minden most megfogalmazott tervet meg is tudunk valósítani.

Zárt ülésen döntöttek a képviselők az első ingatlan vásárlásához nyújtott támogatásról. Ez esetben is tapasztalható a koronavírus jelenléte, hiszen míg a korábbi években legalább 10 db kérelmet tudott támogatni az önkormányzat, idén még csak a negyedik kérelem érkezett hozzájuk. Az egyébként pozitív döntés azt jelenti, hogy újabb fiatal párnak tudott segítséget nyújtani az önkormányzat – mondta Sikora Attila.

Egy darabig nem ül össze a város képviselőtestülete – közölte az alpolgármester, a részletekről szólva kiemelve, hogy az újra elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt a kormányrendelet értelmében a települési polgármester önálló jogkörben, polgármesteri határozatokkal, rendeletekkel irányítja a várost. Ahogy tavasszal, úgy most is minden döntést mindaddig egy személyben hoz meg a polgármester, ameddig tart a veszélyhelyzet. A polgármester döntéseit ahogy korábban úgy most is meg kell küldeni a Megyei Kormányhivatalba, jogi ellenőrzésre. Mostani információink szerint leghamarabb február végén vagy márciusban lehet majd testületi ülést tartani – közölte Sárospatak alpolgármestere.

Feltöltő

Fel