150 milliárd Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére

A kormány elfogadta a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Programot, a 2020. november 11-i Magyar Közlönyben megjelentek szerint, a fejlesztésekre közel 150 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány úgy döntött, hogy a program előkészítésére és megvalósításáért Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke felel. A program megvalósítása során, egyes feladatok lebonyolításában a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. működik közre. A mintegy 150 milliárd forintot 2020 és 2024 között lehet felhasználni.

Felemelni Tokaj-Zemplén térségét

Korábban Wáberer György – egykori pataki diák – azt nyilatkozta, hogy megbízatása két évre szól és ha szükség lesz munkájára, akkor tovább is folytatja azt. A Közlönyben megjelentek szerint hosszú távon számítanak Wáberer Györgyre. A kormánybiztos július végi kinevezését követően arról beszélt, hogy kiemelt céljának tartja, hogy Budapest és a Balaton után a harmadik legjelentősebb turisztikai célponttá váljon Tokaj-Zemplén és valóban jól működjön a Tokaj brand.

Bár Wáberer György előzetesen nem akart konkrét fejlesztési célt megjelölni a sajtó számára mégis sejttette, hogy az egyik legfontosabb feladat az infrastruktúra fejlesztés, vagyis az útépítés. A kormányrendeletből pedig kitűnik, hogy a közlekedési infrastruktúrát jelentősen javítani akarják, hiszen az összeg felét útfelújítások, kerékpárutak és a szőlőterületek közötti dűlőutak építése, fejlesztése teszi ki. Lapunk úgy tudja, december elsejéig kell kidolgoznia a kormánybiztosnak és csapatának a fejlesztési koncepció részleteit, a pályáztatás rendszerét és javaslatot tenni a beruházások ütemezésére.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a program 16 elemből áll, és csak kerékpárút-fejlesztésre 13 milliárd 350 milliót kapott Tokaj és környéke. Ez nagyjából a fele annak az összegnek, amit 2017 és 2019 között az egész ország bicikliútjainak fejlesztésére különítettek el. A hegyaljai dűlőutak fejlesztésére szintén adott a kormány 5 milliárd 750 millió forintot. Közutakra 52 milliárdot. Egy nosztalgiagőzös indítására 1 milliárd forintot kap a régió, 2 milliárdot látogatói központra, szálláshely- és gasztronómiai fejlesztésre 12 milliárdot. Félmilliárd jut a Hernád folyó „vadvízi élményfejlesztésére” is, de ugyanennyiből tatarozhatják a tokaji református templomot. Tokaj-Zemplén térségében 22 és fél milliárd jut turizmusfejlesztésre, amiben nincs benne a gyermek- ifjúsági- és felnőtt szálláshelyek további 9,6 milliárdos fejlesztése. Városrehabilitációra 10,6 milliárd fordítható, míg gasztronómiafejlesztésre 350 millió. További 14,5 milliárd forintot turisztikai szervezetfejlesztés és „menedzsment”  címen kap a térség.

Összesen 149,5 milliárd forintot biztosít a kormány Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére.

Végre térségben kell gondolkozni

Sárospatak eddig is a régió turisztikai és kulturális központja volt, remélhetjük, hogy ez tovább erősödik a jövőben – kommentálta a Magyar Közlönyben megjelenteket Aros János. Sárospatak polgármestere emlékeztetett, a hegyaljai polgármesterek közül elsőként kereste fel őt Wáberer György a kinevezését követően. Aros János akkor és most is hangsúlyozta, természetesen városvezetőként elsődlegesnek tartom azt, hogy minél több forrás és fejlesztési lehetőség érkezzen Sárospatakra, ugyanakkor hangoztattam és egyet is értettünk abban kormánybiztos úrral, hogy régióban kell gondolkodni.

Minden fejlesztést össze kell hangolni, a települések vezetőinek végre be kell látniuk, hogy nem csak egyéni városérdeket kell képviselniük, hanem Tokaj-Zemplén közös jövőjét kell látniuk. Sárospatak évek óta jól tud együttműködni a környező településekkel, a borvidék távolabbi városaival is gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk.

Továbbra is úgy gondolom, hogy természetesen a helyi fejlesztések mindig fontosak egy polgármester számára, de amikor turizmusról beszélünk, akkor nem szabad csak magunkra gondolni.

Összeköt minket a történelem, a hagyományaink, a tokaji bor, a Bodrog folyó és még sok minden más – ezért sem szabad a lehetőségeinket nem egységes rendszerben kezelni. Csak emlékeztetőül jegyzem meg, hogy évekkel ezelőtt a Területfejlesztési Operatív Programok idején készült egy nagyon széleskörű lista a városunk számára fontos fejlesztésekről. Akkor közel 60 milliárdnyi fejlesztési programot összegeztünk, de talán irreális elvárás lenne ez bárki számára, ezért is vannak prioritásaink melyeket mind Wáberer Györggyel, mind pedig Dr. Hörcsik Richárd képviselő úrral átbeszéltünk több alkalommal is az elmúlt hónapokban– zárta Aros János.

Jó irányba halad Tokaj-Zemplén térsége

Az évtizedes munka meghozza a gyümölcsét – így kezdte lapunknak adott interjúját Dr. Hörcsik Richárd. Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője kiemelte, Orbán Viktor évekkel ezelőtt jelentette ki, hogy Tokaj-Hegyalja Magyarország életében kiemelt figyelmet fog kapni. Legutóbb pedig egy nyár eleji Karmelita kolostorban történt megbeszélésünkön erősítette meg – ahol Tokaj-Hegyalja másik országgyűlési képviselője, Koncz Ferenc is jelen volt – hogy erre most jött el az idő.

Azt gondolom, most az egész ország figyelni fog ránk a következőkben – mondta a képviselő. A kormányzati szándék mostani megnyilvánulása sok aprólékos munka eredménye, hiszen minden megválasztott képviselő a saját választókörzete érdekében dolgozik a Parlamentben. Már az elmúlt évek fejlesztései – vasútvillamosítás, 37-es főút négysávosításának előkészítése – jelezték, hogy nagy bejelentés várható térségünk fejlesztésével kapcsolatban. Összesen 31 települést érintenek majd a beruházások, melyek egyszerre lesznek hasznosak a helyben élőknek és lesznek vonzók a turisták számára. A közlekedésfejlesztés az egyik kulcseleme volt a programnak, amire nagy hangsúlyt fektettünk Wáberer György kormánybiztossal, hiszen már számtalan példát láthattunk arra, amerre jó út van, oda mennek a befektetők, oda mennek a turisták.

Tokaj-Zemplén térsége egy olyan egymásra épülő fejlesztési programot valósíthat meg a következő négy évben, amely évtizedekre határozza meg lehetőségeinket és bátran jelenthetem ki, minden egyes forint a közel 150 milliárdból azt fogja segíteni, hogy soha nem látott mértékben gyarapodjon a régió, hatása már középtávon mérhető és érezhető lesz mindenki számára – jegyezte meg Dr. Hörcsik Richárd.

Feltöltő

Fel