Láthatósági kampány Sárospatakon

Az őszi évszakváltozás jelentős negatív hatással bír a mindennapi közlekedésre, és a tapasztalatok szerint a romló időjárási, és látási viszonyok miatt jelentősen emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma.  Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy ők rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. Ezen két közlekedői réteg veszélyeztetettsége az elkövetkezendő időszakban – a rosszabb látási körülmények miatt – tovább fokozódik.

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében a rendőrség 2020-ban is folytatja a „Látni és látszani” kampányát, ami rávilágít a láthatóság fontosságára. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a „Látszódj, hogy lássanak!” megyei láthatósági kampányát 2020. november 09.-15. között hirdette meg. A cél továbbra is azon közlekedési balesetek megelőzése, melynek során hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok illetve gyalogosok válhatnak áldozattá.

Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka (szürkületkor) már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat, illetve ezen eszközök használatának köszönhetően meg is előzhetőek ezek a balesetek!

A Sárospataki Rendőrkapitányság láthatósági kampányának elsődleges feladata, hogy figyelemfelhívó tevékenységet folytasson a világítási szabályok betartására és a fényvisszaverő eszközök/ruházatok viselésének fontosságára.

Az akciók során kiemelt figyelmet fordítanak a gépjárművek ellenőrzéseire is, ami a világító és jelző berendezéseikre, a szélvédőüveg és lámpatestek tisztaságára, a gumiabroncsok állapotára és az ablaktörlő berendezések megfelelő működésére irányul. Az ellenőrzések célja, hogy ezáltal kevesebben váljanak baleset áldozatává.

 

Feltöltő

Fel