Velünk élő Comenius

A Magyar Comenius Társaság és bázisintézménye, a Sárospataki Comenius Campus 2020-ban ünnepi hangvételű – online – filmekkel emlékezik a „nemzetek tanítójá”-ra, Comeniusra, aki 350 évvel ezelőtt hunyt el. A rendhagyó program idén is kapcsolódik a Magyar Tudomány Ünnepéhez.

Az évszázadok során fennmaradt comeniusi értékeket nemzetközi, tudományos és közművelődési tematikájú előadások és egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutatják be a felkért előadók és a Társaság tagjai. A nyitó filmben Tibor Bial, a Cseh Köztársaság Magyarországi Nagykövete, valamint Dr. Pukánszky Béla, az MTA Pedagógiai Tudományos Bizottságának elnöke emlékezik Comeniusra. Ezt követően Dr. Dienes Dénes egyháztörténész, Halászi Aladár pedagógus, közíró és Dr. Ugrai János neveléstörténész a comeniusi életmű tudományos feltárásának eredményeiről szól. A közművelődési kerekasztal-beszélgetésben Csatlósné Komáromi Katalin népművelő, Dr. Kis-Tóth Lajos főiskolai tanár, valamint Ráczné Váradi Éva és Sajószegi Gábor, a pataki képző öregdiákjai állítják fókuszba Comenius szemléltető oktatáshoz kötődő örökségét.

A filmek a Hegyalja Televízióban sugárzott adással egy időben válnak megtekinthetővé a tévé YouTube-csatornáján 2020. november 17-én, 24-én és december 1-én.

Feltöltő

Fel