Kelemen Csabára emlékezünk

A Művelődés Háza és Könyvtára szomorúan értesült Kelemen Csaba színművész haláláról. A sárospataki közönség több alkalommal is találkozott az Egri Gárdonyi Géza Színház művészével városunkban. A Művelődés Háza és Könyvtára 2009-ben alapította a volt pataki diákról elnevezett Pécsi Sándor díjat, amelyet a 2012-es szavazás alapján Kelemen Csaba színművész kapott. A kitüntetés átadásakor elhangzott laudációval emlékezünk rá.

Kelemen Csaba Szolnokon született 1955-ben. A Színház és Filmművészeti Főiskolát 1980-ban végezte el. Pályakezdő színészként a Debreceni Csokonai Színházban, majd később a Budapesti Radnóti Színházban dolgozott. 1989-től napjainkig az Egri Gárdonyi Géza Színház tagja. A 90-es évek közepétől az Agria Várjátékok Kft. ügyvezető igazgatója. Az elmúlt évek alatt 78 színházi bemutatót szervezett.

Színészként 105 színházi bemutató fűződik nevéhez.

A teljesség igénye nélkül: Mohács, A fejedelem, Mátyás mesék, A Mester és Margarita, Cigánykerék, A törött nádszál, Elkéstél, Terry! Az állhatatlan, A padlás, Fekete Péter, A nagyratörő, A vértestvérek, Hair, Dezsavű, Nem félünk a farkastól, Hegedűs a háztetőn, Kaland, Elveszett paradicsom, Ébredés.

Tévéfilmek, melyekben láthatta a közönség:

Diplomatavadász, Szinglik éjszakája, Kisváros, Szomszédok, Angyalbőrben

Csíksomlyón közreműködött az Egri csillagok musical előadásában 2006-ban.

A sárospataki közönség több színdarabban láthatta Kelemen Csabát, Főszerepet játszott Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek alkotásában.

A Vízikapui Szabadtéri Színpadon került bemutatásra a Fejedelem című musical 2011 augusztusában Kelemen Csaba szereplésével.

A színházbérletes közönség Zerkovitz Béla Csókos asszony darabjában nyújtott alakításáért ítélte neki a sárospataki Pécsi Sándor díjat.

Emlékét tisztelettel megőrizzük.

 

 

 

Feltöltő

Fel