Online főhajtás 56 hősei előtt

Az 1956-os forradalom és szabadságharc Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet meg­szállás ellen folytatott szabadságharcaként a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A napjainkban tapasztalható pandémáis helyzetben az emlékezet lehetősége is megváltozott. Sárospatak Város Önkormányzata az Operatív Törzs ajánlását figyelembe véve idén online emlékműsor megtartása mellett döntött.

Kovács Áron történész ünnepi beszédét közönség nélkül tartotta meg. Emlékező gondolatai között többek között azt mondta:

1956 hősei nem születtek hősnek. Álmaikért, boldogságukért küzdő, a szabad Magyarországban hívő emberek voltak, akik példamutatásukkal váltak hősökké. Nem személyes egzisztenciájukat féltették, hanem cselekedtek, amikor annak volt itt az ideje. Példát mutattak a kelet blokk összes ellenzékijének, példát mutattak helytállásból, bátorságból az egész világnak. Egy becsületes, tiszta forradalom emlékét hagyták örökül a Kádár-korszak ellenzékének, mely 1989-ben, a most vagy soha érzésétől tüzelve, komoly személyes kockázatot is vállalva végül valóra váltotta az 1956-os forradalom hőseinek álmát: a szabad, demokratikus Magyarországot.

Szintén zárt ajtók mögött adta elő emlékműsárt az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium diáksága. Ahhoz, hogy az ünnepi gondolatok mindenkihez elérjenek, a Hegyalja Televízió rögzítette az eseményeket és tűzte műsorára.

Sárospatak lakói és közösségei a tiszteletadás jeleként mindezen túl elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A teljes – 2020-as rendhagyó – megemlékezést alább tekinthetik meg.

 

Feltöltő

Fel