Épülnek a hajók, csütörtökön indul az I. Bodrogi PET Kupa

A tiszai sikerekkel a hátuk mögött a PET-kalózok új vizekre eveznek, a PET Kupa környezetvédelmi, hulladékgyűjtő versenye első alkalommal startol a Bodrogon.

A vírushelyzetre tekintettel korlátozott létszámban és rendkívüli óvintézkedések bevezetése mellett valósul meg a közösségi folyótakarítás. A résztvevők várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól fogják megtisztítani a folyót, miközben felfedezik a verseny során érintett, Bodrog menti települések különleges kulturális értékeit és a folyó sokszínű természeti kincseit. Az I. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, Révész Máriusz felelős kormánybiztos védnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósul meg.

A Természetfilm.hu Egyesület 2019-ben a víz világnapja alkalmából szervezett több napos hulladékgyűjtő programot a Bodrogra. Sárospatakon több száz fős gyereksereg, az önkormányzat részéről pedig szívből jövő fogadtatás és támogatás várta a résztvevőket. Ekkor indult el a #BoldogBodrog program és a 2020-as verseny tervezése. A program keretében a szakemberek a PET Kupa versenyeinek tapasztalatait átadva, irányt mutatva, elsősorban a helyben élő partnerek és szolgáltatók közreműködésére alapozva rendezik meg a versenyt.  A program eredményességéhez így nagyban hozzájárul a helyiek elköteleződése.

Miért a Bodrog?
A Tisza mellékfolyója, melynek környéke csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, a folyó pedig szintén szenved a műanyagáradat okozta káros következményektől, mivel két ága, a Latorca és az Ung Szlovákián át Ukrajnából érkezik hazánkba. A hulladékhelyzetet a PET Kupa zászlóvivői még a téli időszakban feltérképezték a  TrashOut hulladéktérképező mobil applikáció segítségével, ezáltal az app a verseny PET Kalózainak pontosan megmutatja a megtisztítandó szakaszokat. A korábban és a verseny során regisztrált, majd megtisztított hulladék lelőhelyeket – a Trashoutba felvitt adatok alapján, – egy online felületen, a Tiszta Tisza Térképen lehet legjobban követni.

A hulladékgyűjtés mellett a szervezők és helyi partnereik szüreti felvonulással, helytörténeti előadással és filmvetítésekkel is készülnek. Az öt Bodrog menti településen megvalósuló programsorozatba szeretettel várják a helyi lakosok és a Bodrogra látogató vendégek bekapcsolódását!

Az I. Bodrogi PET Kupa 2020. szeptember 9-én szerdán indul a pillepalack hajók építésével. A csütörtök kora délutáni rajt után a csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Bodrogkisfalud érintésével tisztítják a folyót, majd szeptember 13-án délután Rakamaznál érnek célba.

Forrás: PET Kupa

Feltöltő

Fel