Karantén „para” volt a téma a baba-mama klubban

Augusztus 6-án tartotta a könyvtár baba-mama klubja soron következő találkozóját. Ekkor a manapság mindenki életére hatással lévő járvánnyal és azon belül is a tavaszi karantén hatásaival foglalkoztunk. Vendégünk Hanuderné Tamaska Tünde klinikai szakpszichológus volt, akivel a Karantén”para” témában kerestünk válaszokat kérdéseinkre.

Minden családot érintett valamilyen formában a tavaszi járványügyi helyzet, amikoris egyik napról a másikra szinte megállt az élet és a családok a négy fal közé kerültek. A bezártság, összezártság, a félelem, stressz és bizonytalanság mindenkit megviselt ebben az időszakban.

Vendégünkkel interaktív beszélgetés formájában zajlott a foglalkozás. Megállapítottuk, hogy milyen veszteség és nyereség ért bennünket a karantén által. Beszéltünk a félelmekről, a szorongást okozó tényezőkről, a médiából állandóan áramló információhalmaz hatásairól. Szót ejtettünk a pánikbevásárlásról, a „maradj otthon” üzenetről. Megbeszéltük, hogy egyénenként ki mit tapasztal ezekben a nehéz időkben a családban és a tágabb környezetében. Kit és hogyan érintett a fizikai távolságtartás szüleinktől, barátainktól és a térbeli mozgásunk, szabadságunk korlátozása milyen hatással volt ránk. Szóba került a home office, a digitális oktatás kérdése is amelyek mind- mind valamilyen pozitív vagy negatív hatással voltak az életünkre. Szintén sok gondolat forgott az újranyitás, az élet újraindulásáról is, mivel ez ugyanolyan bizonytalanságot és esetleges félelmeket tartogatott számunkra. Hogyan is éltük meg ezt? Milyen gondolatok foglalkoztattak bennünket? Kérdések és válaszok, sok élmény, egymás bíztatása, tapasztalataink megosztása a témában bizonyította azt, hogy igenis érdemes volt szakember segítségével elgondolkodni és kibeszélni magunkból karantén ”parát”.

Tünde nagyon alaposan felkészülve, sok-sok szituációt felvázolva és elemezve, kérdéseivel feltárva az esetleges problémákat gombolyította beszélgetésünk fonalát. Bíztatással és sok-sok pozitív gondolattal erősítettük egymást. Beszélgettünk arról is, ha esetleg újból ebben a helyzetben találjuk magunkat, mennyire tudjuk majd másképpen, akár jobban akár rosszabbul kezelni a kialakult helyzetet. A foglalkozás végén a komoly téma ellenére mindannyian felszabadultan és jókedvűen köszöntünk el egymástól. Köszönjük szépen Hanuderné Tamaska Tündének, hogy eljött hozzánk és segített bennünket megszabadítani a karantén” parától”.

A babák vidáman, egymással barátkozva játszottak a mamák közelségében.

Nagyon tartalmas délelőtt volt mindannyiunk számára. Legközelebb augusztus 23-án találkozunk!

Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros beszámolója

Feltöltő

Fel