LoveYourBelly tréner volt a baba-mama klub vendége

Csütörtök délelőtt tartotta a könyvtár baba-mama klubja soron következő találkozóját. Témánk a manapság köztudatba került LoveyourBelly módszer volt, amely első hallásra idegen lehet számunkra. A kismamák körében viszont egyre ismertebb a fogalom és a módszer, amelyet a nagy érdeklődés is tükrözött. Közel negyvenen jöttek el a foglalkozásra ezen a gyönyörű nyári délelőttön. Vendégünk Alakszai Emese LoveYourBelly tréner, jógaoktató volt, aki nagyon hiteles ismerője a témának hiszen ő maga is háromgyermekes anyuka, pici fia 2 éves most. Emesétől nagyon alapos, mindenre kiterjedő előadást hallhattunk. De mi is az a LoveYourBelly? A LoveYourBelly hasizom regeneráló és fejlesztő kurzus, amely a nők jelentős hányadának meglévő problémájára, a várandósság alatt kialakult és fennálló szétnyílt hasizom gondjára kínál hathatós és tartós segítséget. A fizikai következményeken túl a derékfájás, nem ritkán köldöksérv, inkontinencia, esztétikai gondok – megereszkedett, tónustalan nagy has – is ronthatják az életminőséget. A módszer segítségével visszaszerezhető, felépíthető a lapos, izmos has, ami képes ellátni azt a funkciót amire hivatott, megtartani a belső szerveket, tartást biztosítani és segíteni a gerincoszlop munkáját.

Mik a tünetek? Ha szétnyílik a hasizom, akkor az nem marad rejtve. Először esztétikai problémaként jelenik meg, amikor például még több hónappal a szülés után is “terheshasunk” van, vagy hiába edzünk szorgosan, a hasi terület valahogy sehogyan sem akar erőre kapni. És ha nem kezdünk el vele foglalkozni, akkor az esztétikai problémákon túl hamar szembesülni fogunk az egészségügyi tényezőkkel is, a mindennapos hátfájdalmakkal és a kismedence izomzatának meggyengülésével. Ha megsérül a hasfal, az egyenes hasizom először elveszíti az erejét, majd a tónusát, és ezzel együtt a legfontosabb funkcióját is, vagyis nem támasztja többé megfelelően a törzsünk elülső részét. Amikor reggel felébredünk, lapos a has, mert olyankor a gravitáció úgy hat ránk, hogy besüllyednek a hasüregbe a szerveink. Ám abban a pillanatban, hogy kiegyenesedünk, a hasi szervek elkezdenek süllyedni, és az egyenes hasizomnak kellene ezeket a helyükön tartani.
Megtudtuk mi is az a rectus diastasis? A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó tömöttrostos kötőszövet, a line alba zárja. Ennek a szövetnek nagyon erős a szakítószilárdsága, mégis vannak élethelyzetek, amikor megnyúlni, elvékonyodni kényszerül. Ilyen élethelyzet például a várandósság, amikor a baba növekedéséhez a helyet a hasüregben többek között az izom- és a kötőszövetek lazulása, nyúlása biztosítja. A szülést követően pedig a linea alba nem képes minden esetben visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát, melynek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak és egy rés keletkezik a hasfal közepén. Ennek a résnek köszönhetően pedig a has izmai csak megfelelő LoveYourBelly edzéstechnikával fejleszthetőek.

Emese szemléltette is a magyarázatot, majd pedig egyesével minden kismamának megvizsgálta a hasát. Elmondta, hogy milyen fokban sérült vagy esetleg kevésbé van jelen számukra a probléma, amelyet egy speciális kóddal is besorolt. Ezek alapján a kódok alapján tudják majd a kismamák a számukra megfelelő tornát és gyakorlatokat eredménnyel végezni.

Emesétől megtudtuk, hogy legkorábban természetes szülés után 6 héttel, császármetszés után 12 héttel kezdhető el a torna, illetve akár évekkel ezelőtti hasfali sérülés is helyrehozható. Igaz, hogy elsősorban szülés után jelentkezik ez a probléma, de a hasfal ilyen irányú sérülése megjelenhet már szülés előtt is. Sok kérdése volt a kismamáknak vendégünkhöz, amelyeket csoportban és személyes tanácsadás keretében is megválaszolt. Segítségül ajánlotta videómegosztó csatornáját, ahol a kismamák számára könnyen elérhető videók segítségével el is kezdhetik a számukra megfelelő tornát. Aki pedig esetleg mélyebben is érdeklődik a LoveYourBelly módszer iránt, keresse bátran Emesét aki a helyi jógastúdiójában tanfolyamokat is tart az érdeklődőknek a témában.

Vidám hangulatban telt a délelőtt. Amíg a mamák beszélgettek, a babák most is mint mindig, jókedvűen játszottak, ismerkedtek egymással a játszószőnyegen.

Köszönjük szépen vendégünknek Alakszai Emesének, hogy eljött hozzánk és megismerhettük a LoveYourBelly módszert!

Jövő héten újból találkozunk!

Noszályné Bodnár Ágnes könyvtáros

Feltöltő

Fel