Elkezdődött az őzek násza!

A következő egy hónapban fokozott figyelmet kér a közlekedésben résztvevőktől a Sárospataki Rendőrkapitányság, ugyanis elkezdődött az őzek násza, a vadak ilyenkor nagyobb eséllyel tűnhetnek fel az utakon.

A következő hetekben mindenhol – nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon – lehet számítani az őzek felbukkanására. Az egyébként félénk, bizalmatlan állatok, ebben az időszakban kiszámíthatatlanul viselkednek, hirtelen, minden előjel nélkül ugorhatnak ki az úttestre, az éppen ott közeledő járművek elé. Ha látunk egyet átszaladni az úton, számíthatunk rá, hogy másik is követi, így mindenképp lassítsunk. Fontos tudni, hogy korlátozott látási viszonyok mellett, illetve éjszaka, vadállat észlelésekor a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyenkor általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől. Hasznos eszköz lehet még a vadelütések elkerülésére az ultrahangos vadriasztó síp is. A balesetek jelentős része anyagi kárral végződik, néha azonban súlyos személyi sérüléssel is járhat. A megelőzéssel kapcsolatban a legjobb módszer a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése, de kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatot. A megfontoltság, elővigyázatosság a motorosoknak különösen javasolt a vadveszélyes útszakaszokon.

A rendőrség figyelmeztet, hogy az elpusztult állatot a járművezető ne vigye magával, mert az bűncselekménynek számít. Őzzel, vaddal való ütközéskor feltétlenül értesíteni kell a rendőrséget, mivel ez közúti balesetnek minősül. A helyszínelés jegyzőkönyve képezheti az alapját bármilyen további intézkedésnek. Értesíteni kell a területileg illetékes vadászatra jogosult szervezetet (általában vadásztársaságot) is, erről a rendőrség gondoskodik.

Sárospataki Rk.

 

Feltöltő

Fel