Hat éve, 2014. július 14-én nyitotta meg kapuit az ÁGYÚÖNTŐ MŰHELY és a NÉPRAJZI KIÁLLÍTÓHELY Sárazsadányban.

I. Rákóczi György ágyúöntő műhelye 1631-től 1648-ig működött. Régészeti kutatása 2006-2011 között zajlott Ringer István vezetésével.

Az öntőműhelyt egy téglalap alaprajzú, 17×13 méteres 221 m2 alapterületű, déli oldalán az olvasztókemencét és az öntőaknát is magába foglaló csarnokszerű épületként kell elképzelnünk. A feltárt maradványok bemutatása és a témát feldolgozó kiállítás egy modern épületben készült el. Az ipartörténeti szempontból különleges kiállítás sokoldalú lehetőségeivel várja a látogatókat. Bemutatja a régészeti ásatás során előkerült leleteket és az ágyúöntő műhely eredeti részleteit, illetve a rekonstrukcióval kiegészített elemeit, a munkafolyamatokat megelevenítő enteriőröket és a mindezt animáció segítségével megjelenítő filmet.

Sárazsadány a Rákóczi-vártól 9 km-re található Bodrog-parti település. Kiváló helyszín családoknak, csoportoknak a kikapcsolódásra.
Míg a játszani vágyókat a kerti Penna Jankó játszótér a mesék világának aranyos ködén át egy különleges helyre röpíti, addig a néprajz iránt érdeklődők 12 különböző kiállítótérben merülhetnek el a múlt világában – Mesék, Emlékek, Vizek, Tűz, Föld háza, Szatócsbolt…
A pihenni vágyók pedig lekuporodhatnak a vén diófa alá, s hallgathatják a természet hangjait, a falu csöndjét, nyugalmát. Különleges kisugárzása van a fának, higgyék el nekem.
Az MNM Rákóczi Múzeuma Sárazsadányban létrejött egysége a néprajzi kiállítások mellett az itt található tárgyakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programoknak is helyet ad, melyekkel hagyományt és népi értékeket kívánunk megőrizni.

Továbbra is szeretettel várjuk kedves Látogatóinkat!
Fedezzék fel velünk Sárazsadányt és a régi népi életformát!

Feltöltő

Fel