Új egészségügyi eszközöket vásároltak az Összefogás Sárospatakért pénzügyi alapból

Március végén hozta létre az „Összefogás Sárospatakért” pénzügyi alapot a koronavírussal kapcsolatos védekezési feladatokra Aros János, mint magánszemély és Fazekas András helyi vállalkozó. A kezdő tőke 1,2 millió forint volt, mely összeg folyamatosan gyarapodott az elmúlt hetekben. Már a kezdetben eldőlt, hogy a pénzadományok felhasználását szakmai alapon Sárospatak Város Rendelőintézetének vezetője határozza meg. A napokban megérkezett a második eszköz is a rendelőbe, melyet a pénzügyi alapból vásároltak.

Mostanra több mint 3,5 millió forint gyűlt össze az adományokból, minden egyes támogatónak köszönjük segítségnyújtását – mondta Aros János.

Sárospatak polgármestere a pénzügyi alapból is beszerzett mobil ultrahang átadásán elmondta, több mint kétszázezer forint értékű volt a már korábban megvásárolt ózongenerátor, ezzel az eszközzel a rendelőintézet egészét tudják önállóan fertőtleníteni. Az új ultrahangot pedig számos szakrendelésen tudják majd használni. Aros János azt is kiemelte, a mellett hogy folyamatosan visszatér az élet a normál kerékvágásba, a koronavírus miatti felkészülést nem lehet abbahagyni, várhatóan számítani kell egy újabb hullámra. Sárospatak Város Rendelőintézetének pedig folyamatos készültségben kell lennie, hiszen mint kiemelt turisztikai központ a napokban a Rendelőintézetet jelölték ki a térségbe érkező turisták esetleges ellátására.

A koronavírus alap létrehozásának kezdeményezője örömét fejezte ki az új eszközök megléte miatt. Fazekas András azt mondta, a vállalkozói szektor mellett magánszemélyek is adományoztak tudomása szerint, ezért büszke a patakiakra. Ahogy fogalmazott, Bill Gates milliárdos nyilatkozta nemrég a koronavírusról, hogy nem csak a védekezésre és az egészség védelmére hívta fel a figyelmet a világméretű járvány, hanem arra is, hogy erősödő támogatásra – komoly szociális érzékenységre van szükség veszélyhelyzetben. Ez motiválja Fazekas Andrást is.

A rendelőintézet vezetője a mobil ultrahang átadásakor azt mondta, az új ultrahangot számos szakrendelésen tudják majd használni. Ez a berendezés segíti, ha bármilyen koronavírus gyanús esettel találkoznak, akkor a speciális pretriázs rendelőbe kerül és nem csak normál vizsgálati ellátásban tudják részesíteni, hanem az ultrahangot is úgy tudják elvégezni, hogy a koronavírus gyanújával érkezett beteg nem találkozik másokkal. Bereiné dr. Jakab Beáta hozzátette, e mellett pedig a szakrendelők is használhatják az eszközt, de az egynapos ellátás területén és a szülészet-nőgyógyászat esetén a kismamáknak egy lépcsőben tudják majd elvégezni a vizsgálatokat.

A mobil ultrahang készülék 3,5 millió forintba került, melyből 2 millió forintot az Összefogás Sárospatakért alapból fizettek, a fennmaradó részt a Rendelőintézet saját forrásából biztosította.

Az Összefogás Sárospatakért koronavírus idején létrehozott pénzügyi alapban még több mint egy millió forint megmaradt, a gyűjtés tovább folytatják, hiszen ősszel egyes szakemberek szerint visszatérhet a járvány, ezért további akár eszközvásárlásokra vagy a védekezéshez szükséges egészségügyi védelmi kiegészítőkre is szükség lehet.

 

Feltöltő

Fel