Újabb haladékot kaptak az ásott és fúrt kutak tulajdonosai

Számos megkeresés érkezett az elmúlt időszakban a Sárospataki Polgármesteri Hivatalhoz a korábban létesült kutak engedélyezésével kapcsolatban.

Az ügyintézők az érdeklődőket mindig az aktuálisan érvényes, hatályban lévő jogszabályok alapján tudják tájékoztatni a feltételekről. Az engedélyezési eljárás feltételeiben nem, az ellenőrzés és esetleges bírságolás moratóriumának határidejében azonban változás történt a napokban.

Az Országgyűlés 2020. május 19-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, mely alapján mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól, az a létesítő vagy üzemeltető, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi. A módosítás idén július elsejétől lép hatályba.

Tehát további 3 év haladékot biztosít a törvény a kúttulajdonosoknak a fennmaradási engedély beszerzésére.

A vízjogi engedélyezési eljáráshoz jelenleg szükséges dokumentáció tartalmáról a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet rendelkezik. Ez alapján a kérelemben továbbra is fel kell tüntetni többek között a kút műszaki adatait, úgymint talpmélység, nyugalmi vízszint, fúrt kút esetében csövezet anyaga, átmérője, rakathossz, szűrőzött szakasz mélységköze, átmérője, típusa. Ásott kút esetében kútfalazat anyaga, átmérője, helye, vízbeáramlás helye, stb. Fúrt kút esetében jogosultsággal rendelkező kivitelezői nyilatkozat is szükséges.

A meghosszabbított türelmi idő alatt várható az engedélyezési eljárásrend pontosítása, bízunk benne, hogy az esetleges jogszabályváltozások könnyítéseket fognak tartalmazni a házi vízigényt kielégítő kutat tulajdonosainak.

Dr. Vitányi Eszter sk., jegyző

Feltöltő

Fel