A Szent Erzsébet kápolna

A sárospataki vár legismertebb épületének, a Vörös-toronynak az első emeletén található a Szent Erzsébet kápolna. A XVI. században épült lakótoronynak ezt a helyiségét eredetileg kincstárnak használták.

A XIX. század második felében az akkor tulajdonos Windischgrätz család alakított itt ki házi kápolnát. Oltárképén Szent Erzsébet a rózsacsoda jelenetével, Franz Eybl festette. A II. világháború végéig évente egyszer, Szent Erzsébet napján nyitotta meg a hercegi család a várkápolnát a városiak előtt.

A múzeummá szervezett várban már nem működött a kápolna, oltárképét elvitték. 1950-től ez a helyiség is kiállítási helyszín volt.
1995-ben fejeződött be a Vörös-torony felújítása. Új állandó kiállítása 1996-ban nyílt meg. Ekkor szentelte újra Seregély István egri érsek a felújított kápolnát. Visszakerült helyére a régi Szent Erzsébet oltárkép (Lakatos József Péter restaurálta). A kápolna késő reneszánsz tere, a XVIII. századi padok és gyertyatartók, a Szent Istvánt és Szent Lászlót formázó szobrok meghitt teret biztosítanak az évente több alkalommal itt tartott szentmiséknek. Két miseidőpont biztos: Pünkösd hétfőn este Erzsébet szentté avatásának évfordulóján és november 19-én, Erzsébet napkor ünnepi szertartásra vár mindenkit a római katolikus egyház és a várbéliek. Ez az év különleges, 1996 óta most először nem lesz mise Pünkösdkor a várkápolnában.

Mindenkinek kívánjuk, hogy legyen lehetősége máshol, vagy más módon e napon szentmisén részt venni és Szent Erzsébet máig ható szellemiségét átérezve imádkozni!

Dr. Tamás Edit

Feltöltő

Fel