Odafigyelést igényel az otthoni grillezés, bográcsozás

Meleg időben egyre többen mennek ki a szabadba, így egyre gyakoribbá válik a kültéri sütés-főzés is. Ennek azonban megvannak a veszélyei. Nem mindegy, hogy hol és milyen eljárással főzőcskézünk.

A nyári időjárás egyik pillanatról a másikra képes megváltozni. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető anyagot a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag. Ha befejeztük a kerti sütést-főzést, alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozásnál a tüzet, grillezésnél a parazsat se hagyjuk magára, a szúnyogok elűzésére használt fáklyákat és füstölőket is tilos felügyelet nélkül hagyni. Ezek szintén képesek tüzet okozni, ezért odafigyeléssel használjuk őket.

A bográcsozáshoz sokan már nem tűzifát, hanem gázrózsát vagy gázzsámolyt használnak. A gázüzemű berendezésekben csak a kimondottan azokhoz készült pentánálló gumitömítéseket és tömlőket szabad alkalmazni. A tömítéseket megfelelő időközönként cserélni kell, az újat gázszerelvényt árusító szakboltokban célszerű megvásárolni. A legbiztonságosabb, ha szakemberre bízzuk a gázüzemű főzőkészülék beszerelését és javítását. Ellenőrizni kell, hogy a csatlakozásnál nem szivárog a gáz, csere közben tilos a dohányzás, a nyílt láng használata. Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel. A gázpalackról történő főzéshez, grillezéshez kizárólag a gyártó által előírt nyomáscsökkentő használható. Kerülni kell a házilagos megoldásokat, mert többnyire ezek okozzák a tragédiákat. Használat után mindig zárjuk el a palackot. 

Ha kicseréltük a palackot, vagy úgy tűnik, hogy szivárog valahol, házilag is elvégezhetjük a tömörségvizsgálatot: a tömlő és a palack csatlakozási pontjához kenjünk mosogatószeres, vagy szappanos vizet, amennyiben valóban szivárog a gáz, azon a helyen buborékok keletkeznek. Előfordult olyan eset, amikor valaki nyílt láng fényénél akarta megkeresni, hogy honnan szivárog a gáz – ennek tragikus kimenetű robbanás lett a vége. Amennyiben befejeztük a propánbutángáz-üzemű berendezés használatát, zárjuk el a palack szelepét. Ha hosszabb ideig nem kívánjuk újra használni, szereljük le a nyomáscsökkentőt, és a szelepnyílásra tegyük fel a biztonsági kupakot.

Gázpalackot csak hivatalos helyről szabad beszerezni. Csak olyan palackot vegyünk, amelyiknek ép a szelepe és zárófóliával van lezárva. Előfordult már, hogy ellenőrzésnél a hatóságok hamis védőfóliával, az eredetitől eltérő színnel, zsugorítással, ismétlődő sorszámmal ellátott palackokat találtak. Az illegálisan töltött gázpalackok veszélyt jelenthetnek a felhasználókra és környezetükre nézve is.

Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogy milyen módszerrel. Gázpalackról működő grillt, vagy zsámolyt társasház erkélyen tilos működtetni, ahogy a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem használható biztonságosan. Ha az erkélyen grilleznénk, azt egy elektromos grillel tegyük. Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, előtte olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.

Forrás: BM OKF

Feltöltő

Fel