Rangos kitüntetést kapott a Comenius Campus oktatója

Miskolc Város Napja (május 11.) alkalmából hagyományosan kitüntetéseket, díjakat adományozott Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése. 2020-ban Dr. Lenkey Tóth Péter egyetemi docens, az EKE Comenius Campusának oktatója kapta a Kondor Béla képzőművészeti díjat. Az elismeréshez szívből gratulálunk.

Az alábbi összefoglalót olvashatjuk a Miskolci Naplóban:

Lenkey Tóth Péter a magyar képzőművészet közép generációjához tartozó festő és grafikusművész. A nyíregyházi Bessenyei György Főiskola elvégzését követően a Pécsi Tudományegyetem művészeti karán szerzett doktori címet. Munkáival a ’90-es évektől van jelen a hazai és a nemzetközi képzőművészeti életben.

Pályakezdő korában már felhívta magára a szakma figyelmét a realista önarckép sorozatával és a sötéttónusú tájképeivel. Munkásságának alapköve a fények és árnyékok különféle módozatainak bemutatása. Ez a két elem határozza meg a festői látásmódját. Stílusát tekintve a kezdetekkor egy realisztikus, expresszív szinte nyersnek ható, nagy ívű, lendületes, gesztusos ábrázolásmód jellemezte. Mára ez az ecset és felületkezelés jóval visszafogottabb lett, lecsendesült, elsimult.

Több díjat is magáénak tudhat: 2011-ben Eötvös ösztöndíjas, 2012-ben a Miskolci Téli Tárlat nagydíját, majd pedig a Mazaroff díjat kapta meg.

Lenkey Tóth Péter alkotóművészként országosan és nemzetközi szinten is sokat tesz Miskolc képzőművészeti és kulturális életéért. Forrás (https://minap.hu/cikk/miskolc-varos-napja-gratulalunk-dijazottaknak)

 

 

Feltöltő

Fel