23. alkalommal rendezett szólótánc fesztivált A Művelődés Háza és Könyvtára

A  Magyar Kultúra Napja alkalmából városunkban rendezett programsorozat része volt idén a XXIII. Zempléni Gyermek Szólótánc Fesztivál, amely a legrégebben működő regionális szólótáncos esemény az országban.

Több mint két évtizede az országos szólótánc fesztivál mintájára hozták létre az intézmény dolgozói ezt a rendezvényt, s azóta is töretlen a népszerűsége. Idén 77 gyermek jelentkezett a megmérettetésre, két szlovákiai táncműhelyből – Nagyidáról és Buzitáról -, Szerencsről, Sátoraljaújhelyből, Tiszakarádról, Vajdácskáról, Hercegkútról, és Sárospatakról. A gyermekek kötelező táncként hegyközi táncokat mutattak be, a párok csárdást, a szólista fiúk verbunkot. Nem titkolt szándéka a szervezőknek, hogy a saját lakóhelyünk  tánckultúrájára irányítsák a figyelmet, ezért legalább kétévente a kötelező táncot környékbeli tájegységek táncai közül jelölik ki. A másik fontos célja a rendezvénynek maga a tehetséggondozás, hiszen a jelentkező gyermekek hónapokon keresztül készülnek a versenyre, új táncanyagokat tanulnak, fejlődik előadói készségük, mozgáskultúrájuk. Ennek a segítésére több felkészítő hétvégét is szervezett az intézmény, s a zenekari próbákkal már 23-án délután megkezdődött a rendezvény. Természetesen, mint minden versenyen itt is volt neves szakemberekből álló zsűri, tagjai Demeter Erika és Kis István a budapesti Bem Együttes művészeti vezetői, és Hercz Vilmos a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője. A gyermekeknek egy-egy szabadon választott táncot is be kellett mutatni, így a nagyszámú – mintegy 180 fős – közönség többek között kalocsai, baranyai, bodrogközi, magyarbődi, somogyi, kalotaszegi, magyarpalatkai, bukovinai, nyírségi, gömöri, szilágysági, tardoskeddi, dél-alföldi, rábaközi, vág- és garam menti, zobori, paszabi táncokat is láthatott. A rendezvényt támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Csoóri Sándor Alap és Sárospatak Város Önkormányzata.


A versenyprodukciók bemutatását követően a Bodrog Néptáncegyüttes, és a Kuttyomfitty társulat műsorával tölthették a gyermekek azt az időt, amíg a zsűri meghozta a döntést, amely az alábbi lett:
Zempléni Bokréta díjat nyertek:
– Sajószegi Tamás, Ambrus Bonifác, Molnár Sándor, Butkai Gergely ( Farkas Ferenc AMI, felkészítők Darmos Éva, Kovács Borbála Darmos István)
– Lesó Áron, Lesó Ákos ( Rákóczi Zs. Ált. és Műv. Isk. Szerencs, felkészítő Bajári Éva, Hriczó Bence)
– Fekete Szabolcs ( FFAMI Vajdácska, felkészítő Darmos Éva)
– Jászter-Kun Csaba ( Bokréta Műv. Isk. Sátoraljaújhely, felkészítő Fehér János)
– Pollag Ádám ( Kis Ilosvai Táncegyüttes, Nagyida, felkészítő Kupec Zsófia)
Örökös Zempléni Bokréta díjat nyertek:
– Stomp Bence Áron ( Rákóczi Zs. Ált. és Műv. Isk. Szerencs, felkészítő Bajári Éva, Hriczó Bence, Vámosi István )

-Kubik Balázs Ádám ( Bokréta Műv. Isk. Sátoraljaújhely, felkészítő Fehér János)

Zempléni Kaláris díjat nyertek

-Boros Csenge, Rák Dorottya, Vinkler Violetta, Kádár Lili, Szabó Tessza Emma, Vitányi Csenge ( Farkas Ferenc AMI, felkészítők Darmos Éva, Kovács Borbála Darmos István)

– Stefán Luca ( Rákóczi Zs. Ált. és Műv. Isk. Szerencs, felkészítő Bajári Éva, Hriczó Bence)

– Bobalová Cynthia (Kis Ilosvai Táncegyüttes, Nagyida, felkészítő Kupec Zsófia)

Különdíjat nyertek:

Bódi Nelli, Móré Fanni, Sánta Boglárka, Kovács Hanna, Sánta Boldizsár, Pisztró Tamás, Halmi Alex, Nagy Dávid, Sedlák Ákos, ( Farkas Ferenc AMI, Sárospatak) Fekete Levente (FFAMI Vajdácska)

Tímár Emma, Plostic Szabina, Kiss Olivér, Pacuta Mátyás (Kis Ilosvai Táncegyüttes, Nagyida)

Orosz Sára, Tóth Hanna, Hadházi Zoé, Bodnár Bálint, Tóth Áron Csanád, Mundér András Levente, Bartus Dominik, Kapitány Kristóf ( Bokréta Műv. Isk. Sátoraljaújhely)

Lakatos Bernadett, Kovács Anna, Ignácz Hanna (Rákóczi Zs. Ált. és Műv. Isk. Szerencs)

Konkoly Gabriella, Kovács Nikolett, Kmecko Bianka, Ádám Levente (Kelepelők Táncegyüttes, Buzita )

 

Feltöltő

Fel