Erősödnek a pataki vállalkozások – újévköszöntést tartottak az Újbástyában

Újévköszöntő koccintásra hívta 2020-ban is a város civilszervezeteinek, vállalkozóinak, egyházainak képviselőit Sárospatak Város Önkormányzata, a Járási Hivatal vezetője valamint a térség országgyűlési képviselője.

Az Újbástya Rendezvénycentrum előadótermében több mint 100 helyi vezető, cég és egyéb társaság, szervezet képviselője jelent meg, elfogadva a szervezők meghívását.

Dr. Hörcsik Richárd köszöntőjén kívül arról is beszélt, hogy 2020-ban milyen lényeges változások érintik a gazdasági társaságokat, hogy milyen pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre. Örömét fejezte ki az iránt, hogy a pataki cégek, intézmények sikeresek az uniós és hazai pályázatokon, egyúttal továbbra is arra biztatta a megjelenteket, hogy folytassák együtt a megkezdett munkát Sárospatakért.

Márciustól több változás is érinti – nem csak a pataki – vállalkozásokat, intézményeket, többek között erről is beszélt Dr. Komáromi Éva. A Sárospataki Járási Hivatal hivatalvezetője kiemelte, hogy a régióban továbbra is kiemelt feladatokat lát el a pataki Járás szervezeti egysége, a kiemelt beruházásoktól kezdődően az építésügyi vagy éppen az állategészségügyi területeken. A hivatalvezetője közölte, több mint 26 ezer ügyintézésben működött közre a pataki járás valamely osztálya a 2019-es évben.

A jövőt építjük, melyhez a jelenben kell jól dolgoznunk – mondta Aros János. Sárospatak polgármestere rövid prezentációt tartott a várost érintő beruházások jelenlegi helyzetéről. A Zöld város program, a régi MDF piac megújulása, a szennyvízrendszer modernizálása vagy éppen a Művelődés Háza felújítása is téma volt a találkozón. Aros János azt mondta, a több mint 20, egyszerre zajló pályázati program koordinálása, felügyelete nagy munkát jelent napjainkban, de hozzájárul ahhoz, hogy Sárospatak továbbra is a legdinamikusabban fejlődő város legyen a térségben.

Aros János beszélt arról, hogy három év alatt gyakorlatilag ezerrel több gépjármű lett a városban, mely nagyságrend több szempontból is észrevehető. Növekszik a gépjárműadó bevétel, ami örömteli, de már-már elviselhetetlen gondot okoz a parkolási helyzet. Éppen ezért tavasszal városi konzultációt indítanak arról, milyen megoldást tartanak jónak a pataki polgárok a parkolási gondok javítására.

Kiemelten szólt a polgármester a vállalkozások szerepéről is. Egyrészt megköszönte, hogy továbbra is ezreket foglalkoztatnak  a cégek, másrészt gratulált eredményeikhez. Jól látható, hogy a helyi iparűzési adó mértéke folyamatosan növekvő tendenciát mutat – 2019-ben megközelítette az 500 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy a pataki cégek stabilan működnek a gazdasági környezetben és tudják növelni árbevételüket.

Szó volt az idegenforgalmi adóról is, mely alapján ismételten kijelenthető, hogy 2019-ben is a legtöbb vendégéjszakát Sárospatakon töltötték a turisták, vagyis továbbra is Sárospatak a térség idegenforgalmi, turisztikai központja.

Az este állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Feltöltő

Fel