Dr. Estefánné Dr. Varga Magdolna előadása a Campuson

 Az MTA-MAB Eszterházy Akadémiai Klub programsorozatában Dr. Estefánné Dr. Varga Magdolna, az Eszterházy Károly Egyetem, Pszichológia Intézetének Professor emeritája tartott előadást a Sárospataki Comenius Campuson 2019. november 22-én.

Az előadó felhívta a figyelmet a trauma, a pszichotrauma és a stressz jellemzőire és hatásaira. A pszichotrauma, a stressz hatást gyakorolnak a személyiség alakulásának folyamatára, a kognitív, az affektív és a viselkedési rendszerekre. Meghatározzák a szocializációt, az én fejlődést és az identitást. Ezt követően bemutatta a személyiségfejlődés pszichológiai jellemzőit, illetve az egészséges fejlődés feltételeit, valamint ismertette az egészséges fejlődést károsító tényezőket. Kiemelte a kritikus fejlődési periódusokat, illetve bemutatta a gyermekkori és serdülőkori személyiségzavarok pszichológiáját. Előadása végén felhívta a figyelmet ara, hogy mit tehetünk a gyermekkori traumák elkerülése érdekében, illetve milyen pedagógia lehetőségek állnak rendelkezésre az egészséges személyiségfejlődés támogatására.

Az előadó engedélyével készült filmfelvétel ezen a felületen lesz elérhető): https://sarospatak.uni-eszterhazy.hu/hu/sarospatak/tudomany-es-muveszet/mta-mab-eszterhazy

Hír: Dr. Kökényesi Nikoletta

Fotó: Sasi Gábor

Feltöltő

Fel