Patak P’Art Minifeszt volt a hétvégén

Patak P’Art Minifeszt címmel, több művészeti ágat felvonultató programot szervezett A Művelődés Háza és Könyvtára azt elmúlt hétvégén.

A több korosztályt megszólító eseménysorozat pénteken délelőtt a város gimnáziumaiban kezdődött. Az Árpád Vezér Gimnázium Lakatos István író, képregény író előadásának adott otthont. A foglalkozáson résztvevők bemutatót láthattak arról, hogyan készül egy képregény. A cselekményt a diákok bevonásával alakította ki és látványosan érzékeltette azt is, hogy az emberi érzések kifejezése miként történik a rajz segítségével. A jó hangulatú program végén személyes eszmecsere alakult ki a diákok és a foglalkozást vezető Lakatos István között.

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának diákjai ezzel egy időben Dr. Bolvári-Takács Gábor öregdiák, Sárospataki művészeti sikerek című előadásán vettek részt. A rendhagyó pályaorientáció felvillantotta a művészeti területek széles skáláját, amelyen volt és kortárs pataki diákok értek el kimagasló eredményeket. Pécsi Sándorról, Képes Gézáról, Fekete Gyuláról éppúgy szó esett, mint Herczku Ágiról.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban Füssi-Nagy Regő Regélő részletek kamarakiállítása nyílt meg. Az Év ifjú természetfotósa 2018 címmel büszkélkedő diák izgalmas alkotásaira sokan voltak kíváncsiak. A Refis diákok zenei közreműködése tette még hangulatosabbá a megnyitót.

Péntek este Szakál-Plósz Titanilla jazz és latin dallamokkal szórakoztatta az esti óra vendégeit.

A Patak P’Art Minifeszt vendége volt Hollerung Gábor karmester, aki a filmzene történetével ismertette meg a hallgatóságot. A Moziban tartott, filmrészletekkel kiegészített előadás ismét lenyűgözte a sárospataki közönséget.

A szombat esti koncert előadója a CC116 nevű sárospataki főiskolai formáció volt. Bartók Szilárd, Czakó Attila és Váradi István triója igényes versfeldolgozásokat adott elő a hangulatos, őszinte produkcióban. A Patak P’Art Minifeszt képzőművészeti programja a Sárospataki Képtárban zajlott, ahol Sípos Tünde művészettörténész értő vezetése mellett láthatta a közönség a Képtár avantgard gyűjteményének rejtett kincseit. A szakértő tárlatvezetés nagyon sok érdekességet tárt fel az avantgard művészet hátteréről és kontextusba helyezte a Képtár gyűjteményének kulturális értékét.

A fesztivál vasárnap délutáni záró koncertjét a Con Fuoco nevű gitárduó adta. A Nagy Gábor és Tóth Gergő alkotta páros számos versenyen csiszolt tudásának legjavát nyújtva adott csodálatos klasszikus gitárkoncertet, bemutatva a barokk és a hazai kortárs gitármuzsika gyöngyszemeit.

A zenei estek alkalmával az Ászok Borház borait kóstolhatták meg a jelenlévők.

Feltöltő

Fel