Megkezdte a szőlő felvásárlását a Grand Tokaj Zrt.

Szeptember 19-vel megkezdte a szőlő felvásárlását a Grand Tokaj Zrt., idén is nagyjából ezer kistermelővel dolgoznak együtt.

A mezőgazdasági év változékony volt, időszakosan sok esővel, máskor extrém meleg időjárással, de összességében egy nagyon jó állapotban lévő szőlőtermést találhatunk Tokaj-Hegyalján – mondta a Hegyalja Televíziónak az állami társaság vezérigazgatója. Goreczky Gergely kiemelte, az elmúlt években sikerült jó kapcsolatot kialakítaniuk a termelőkkel, közösen haladnak a minőségi termelés irányába, ezzel egységesen tudják biztosítani a tokaji bor kiváló minőségét.

Az idei szüreti felvásárlás hagyományosnak mondható időpontban, szeptember 19-vel kezdődött el, a „nagyszüret” várhatóan szeptember végén, október elején kezdődik majd. Megszokott módon erről időben értesítjük a termelőket, hogy legyen alkalmuk bejelentkezni a társasághoz – mondta Goreczky Gergely. A vezérigazgató közölte, a tavalyi Európa szerte tapasztalható szőlő túltermelés miatt az árak Magyarország más borvidékein jelentősen csökkentek, van, ahol 50 százalékkal is. A Grand Tokaj Zrt. azonban fenntartja a 2018-as árszínvonalat, ezzel is jelezve a termelőknek, hogy hosszú távon történik a megbecsült közös munka – jegyezte meg Goreczky Gergely.

A teljes hegyaljai szőlőtermés közel 30-40 százalékát vásárolja fel a Grand Tokaj Zrt. és amennyiben lesz aszúsodás, az aszúszemeket is átveszik majd. A már korábban kialakított rendszer szerint minden termelő – közel ezer szerződött partner – legkésőbb december 15-ig megkapja a leadott szőlőjének az árát, így stabilan tervezhetnek ezzel a bevétellel. Fontos megjegyezni, hogy a társaság gazdasági, pénzügyi helyzete stabil, hosszú évek után idén először nem szükséges tulajdonosi – állami – források biztosítása a szüretre. A Grand Tokaj Zrt. saját pénzügyi forrásaiból tudja biztosítani a teljes szüreti felvásárlás anyagi hátterét.

Goreczky Gergely azt is kiemelte, a termelőkkel való jó kapcsolatuk továbbra is erős bázist jelent a társaság számára, az elmúlt években indult minőségbiztosítási programot mára közös előnyként és lehetőségként értelmezik a termelők.

Feltöltő

Fel