Bodrog Néptáncegyüttes: augusztusi fellépések hazánkban és Lengyelországban

A néptáncosok életében a tél általában a felkészülés, míg a nyár és a kora ősz a fellépések, fesztiválok időszaka. Ez év augusztusában sem volt ez másképp A Művelődés Háza és Könyvtára keretében működő  Bodrog Néptáncegyüttes életében.

A fellépések sora augusztus 10-én kezdődött Olaszliszkán, egy nemzetiségi fesztiválon, közben az együttes egy távolabbi utazásra is készült. 16-19 között a lengyelországi NYSA településen rendezték a FOLK FIESTA elnevezésű nemzetközi fesztivált, amely egy új szál a Bodrog nemzetközi kapcsolatrendszerében. A táncosok Darmos Éva irányításával ebben a szép dél-lengyelországi kisvárosban, és környékén mutatkozhattak be az ott töltött napok alatt. A hazaérkezést követő napon – augusztus 20-án – több fellépés is várt a táncosokra, hiszen – immár hagyományosan – részt vettek a Záhonyi Nemzetközi Néptáncfesztiválon, ahol határon túli és magyarországi néptánccsoportok közreműködésével zajlott  nagyszabású felvonulás és maga a néptánc műsor, s délután Sárospatak város augusztus 20-i városi ünnepségén is közreműködtek, egy új, vajdaszentiványi táncokból készült koreográfiát mutatva be. Az augusztusi fellépések sorát 31-én az erdőbényei  Aszú Fesztiválon való felvonulás, és a Szikes Zenekar közreműködésével egyórás nagy műsor zárta.

Itt a pataki táncosok közreműködtek a bényei szüreti felvonulás hagyományainak felelevenítésében is.
A táncosok számára ezek a fellépések utazások rengeteg élményt nyújtanak, de nagyon fontos az is, hogy a magyar néptánckultúra értékeit tudják bemutatni ilyenkor a közönségnek. Az együttes utánpótlását a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tánctagozata adja, ahol az elsős-másodikos gyermekek jelentkezését várják, de a nagyobb csoportokba, és – táncos előképzettséggel – akár a felnőtt együttes munkájába is van lehetőség bekapcsolódni.

Darmos István
együttesvezető

Feltöltő

Fel