Alkotó Tábor Hercegkúton

Idén nyáron augusztus 12-16-ig rendezte meg A Művelődés Háza és Könyvtára Alkotó Táborát. 21 gyermekkel érkeztünk Hercegkútra az Ifjúsági Táborba, hogy közösen eltölthessünk egy élményekkel és alkotással teli hetet.

A bepakolás után ismerkedéssel kezdtünk. Bemutatkozó játékkal, aztán pedig különböző vidám feladatokkal hangolódott egymásra a kis csapat. A Szomszéd csüccs! és a Tekergő bújócska játék is nagyon tetszett a gyerekeknek. Reggeli után Pataki Kati néni érkezett hozzánk. Praktikus tároló dobozokat készítettünk Kati néni segítségével. Újrahasznosítottuk ezáltal az előzőleg összegyűjtött fém fedeles dobozokat, amelyeket tapétával borítottunk és díszítettünk. Mindenki kedvére választhatott a sokféle tapéta közül. A színek között a szivárvány minden árnyalatával találkozhattunk. A mintavilág is nagyon változatos volt, amely az alkotó kisgyermekek ízlésvilágát és érzelmeit is tükrözte. Borítás után kedvükre dekorálták azokat flitterekkel, csillogós figurákkal, feliratokkal. Hatalmas lelkesedéssel alkottak a gyerekek, majd elismerően dicsérték egymás munkáit, amikor azok elkészültek. A finom ebéd után szabadprogram következett. Ismerkedéssel, közös játékkal, színezéssel, rajzolással, barátkozással telt az idő.

Délután Urbánné Kiss Mária érkezett hozzánk Újhutából, aki méhészkedéssel és Mézeshuta néven mézkészítéssel is foglalkozik. Rengeteg érdekességet és hasznos tudnivalót hallhatunk tőle a méhekről, a mézkészítésről, a méhviasz és a mézek felhasználásáról. Ezután forró viaszt előre elkészített formákba öntöttünk Marika néni vezetésével, amelyekből hűlés után változatos nagyságú és formájú méhviasz gyertya varázsolódott elő a gyerekek nagy örömére. Marika néni egy több kérdésből álló kvíz játékkal is kedveskedett a gyerekeknek. Sok hasznos dolgot megtanulhattunk és megtapasztalhattunk a délután folyamán a méhviaszról, a gyertyaöntésről. Uzsonnáig Papírszínház előadással szórakoztatta Klárika néni a táborozókat, majd játék és szabadprogram következett.

Kedden reggel is nagyon szép nyári napra ébredtünk. Vidám kis alkotó csapatunk újult erővel látott neki az alkotásnak. Reggeli után Jaskó Beatrix érkezett hozzánk, akitől a szappankészítés fortélyairól hallhattunk. Elsétáltunk a közli rétre, ahol virágokat és apró terméseket, kavicsokat gyűjtöttünk. Ezeket a kincseket tettük bele a finom illatos szappanba, amelyet közösen készítettünk Bea néni vezetésével. Többféle illóolajjal, csillámporral, színezővel is gazdagítottuk azokat. Dekorformába öntöttük a szappankákat, majd belehelyezte mindenki az általa gyűjtött virágokat, terméseket. Gyönyörű átlátszó színes és illatos szappanok készültek a foglalkozáson. A finom ebéd után jól esett a gyerekeknek a fürdés a medence hűsítő vizében. Délután Kovácsné Géczi Juli néni és Kovács Laci papó érkezett hozzánk. Juli nénivel a nemezelés művészetébe nyertünk egy kis betekintést. Terítőt készítettünk, a víz ihlette motívumokkal, színekkel. Népi játékok készítésére is volt lehetőség Laci papóval. A gyerekek nagy kedvvel készítették a nemezdíszecskét, fúrtak-faragtak. Közben vidáman beszélgettek, viccelődtek egymással.

Szerda reggel az éjjeli vihar miatt nagyon hűvös napra virradtunk. Nem volt kegyes hozzánk az időjárás, egyfolytában esett az eső. Pedig nagyszerű program várt a kis táborozókra Hoffmann Imre táborvezető jóvoltából. Meghívást kaptunk tőle egy kisvonatos városnézésre. Már várt ránk a tábor előtt a gumikerekes kisvonat, amellyel bejártuk egész Sárospatakot, megtekintve a város nevezetességeit, különleges helyeit. A csepergő eső sem vette kedvünket, nagy örömmel vettek rész kicsik és nagyok is a különleges kiránduláson. Visszatérve a táborba a finom ebéd után szabadprogrammal, beszélgetéssel, játékkal töltöttük az időt. Vártuk, hogy kisüssön a napocska, de sajnos aznap hiába énekeltünk a felhők mögül nem bújt elő egy percre sem.

Délután Holhos Csilla és Rebecsákné Barna Ircsi néni a foltvarrás rejtelmeibe vezette be a lelkes kis alkotó művészeinket. Eperkét és gyönyörű virágot varrtunk és díszítettünk a gyerekek nagy örömére. Az ügyes kis kezek fáradhatatlanul dolgoztak egész délután. El is fáradtunk a délután végére, így a foglalkozás után pihenő következett beszélgetéssel, mesekönyv lapozgatással, játékkal. A sok munka után jólesett az uzsonna és a gyümölcs, amelyekkel a kedves szülők, nagyszülők örvendeztettek meg bennünket nap mint nap.
Csütörtökön szép napra ébredtünk. A felhők mögül kikukucskáló napsugár gyönyörű látvány volt a tábor körüli hegyek fölött. A gyerkőcök már reggel alkotó kedvükben voltak. A reggeli után szabad játék, rajzolás, olvasgatás, fogócskázás következett. Majd felfrissülve fogadtuk Baloghné Siska Nikolettát, aki kerámia készítő. Sok érdekes dolgot hallhattunk tőle a kerámia készítésének folyamatáról. Megismertünk és kipróbáltuk az agyaggal való munkálkodást. Ezúttal vörös agyagot hozott nekünk, amelyből különböző tárgyakat készítettünk. Különleges kerámia rózsát formáztunk, levéldísszel, valódi levél lenyomatával. Majd tálkát formáztunk, amelyet karcolással díszítettünk. Elmélyült alkotómunka folyt, a csendben a légy és méhecskék zümmögését is lehetett hallani. Plakett is készült egyedi díszítéssel. A kerámiákat kiégetés után megkapják majd a gyerekek. A komoly alkotás után pihenés, szabad játék következett. Jókedvű beszélgetéssel, barátkozással, társasjátékkal, rajzolgatással töltötték az időt a gyerekek. A délutáni programunk is nagyon változatos volt. Csubákné Gabóczi Erika vezetésével Játéközönben volt részünk. Sportos, ügyességi, vicces és változatos feladatokat hozott nekünk Erika néni. A Kalapválasztóval megalakult a négy csapat, akik vidáman vetélkedtek egymással a délután folyamán. Karikalánc, Krumpliültetés, Babzsákvadászat, Csipeszes teregetés, Kukac futtatás, Keksz a szemre, Ügyeskedés spagettivel, Védj meg, ölelj meg! játékkal varázsolt Erika néni a gyerekek körében fergeteges hangulatot. Sok-sok kacagással, izgalommal egymás biztatásával telt a délután. Minden feladat tetszett a gyerekeknek, aktívan és nagy kedvvel játszották azokat. A sok futkározás után jól esett az uzsonna és az édesség is. Majd rajzolással, társasozással, meséléssel telt az idő.

Pénteken elérkezett az alkotó táborunk utolsó napja. Kis csapatunk a reggeli után örömmel fogadta Stumpné Gyöngyösi Etelkát, aki nagyon érdekes dologgal készült számunkra. Kavicsfestéssel ismerkedtünk általa. Sokféle méretű és formájú kavicsot hozott nekünk, amelyeket megfestve fa lapokra ragasztottunk. A hátteret mindenki aprólékosan megtervezte és megfestette, majd a kavicsok festése történt meg aprólékos, gondos munkával. A kompozíció a kavicsok felragasztásával már kibontakozni látszott, majd a dekorkavicsok felszórásával és a végső kontúrok meghúzásával alakult ki a nagy mű. Mindenkinek egyedi, saját hangulatát és szárnyaló fantáziavilágát tükröző képe született. Amíg száradtak a gyönyörű képek, fonással is foglalatoskodtunk Etelka néni vezetésével. Színes fonalakból makramé technikával karkötőket készítettek az ügyes kis kezek. Változatos színekben pompázó karkötők készültek a gyerekek nagy örömére. A finom ebéd után kézműves forgatagban volt része a táborlakóknak. Kedvükre választhattak a gyerekek többféle tevékenység között. Színes kartonból eperdíszt, zseníliadrótra fűzött szívószáldarabokból pedig vidám kígyót alakítottunk. Mimi Gasztrokalandozást is tettünk Klárika néni vezetésével. Kekszes kókuszgolyók készültek. Nagy lelkesedéssel gyúrták, formázták, gömbörgették a gyerekek a finom golyócskákat, melynek közepébe meggyet is csempésztünk. Ízletes, dekoratív desszert készült, amely nagyon ízlett az uzsonna után a gyerekeknek és a szülőknek is, akiket vendégül láttunk délután. Közben „pihenésképpen” rajzolgattak, színeztek, társasjátékoztak a gyerekek. Így ment ez egészen uzsonnáig. Azután elköszöntünk egymástól és a tábortól. Nagyon tartalmas öt nap volt, sokáig emlékezni fogunk a sok-sok vidám pillanatra. Az közösen készített tárgyak is emlékeztetnek majd minket az együtt töltött nyári napokra.

Köszönjük vendégeinknek, hogy ellátogattak hozzánk és megmutatták „mesterségüket”.

Köszönjük Karajz Tímea és Noémi ÁVG-s és Koleszár Vivien Refis diáklányok önkéntes segítségnyújtását.

A fáradhatatlan alkotó kedvű táborozók rengeteg új ismerettel gazdagodtak, sok tapasztalatot szereztek és rengeteg alkotói élményhez jutottak a foglalkozások során. A gyerekek és szüleik véleményt is nyilvánítottak a táborról, amely nagyon kedves és pozitív volt számunkra.

Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását!
Reméljük jövőre újból találkozunk!

Noszályné Bodnár Ágnes és Trembeczki Lászlóné beszámolója

Feltöltő

Fel