Elkezdődött az idei Zempléni Fesztivál

Kellemes nyári estén és fantasztikus zenei élményen vannak túl mindazok, akik részt vettek a 28. Zempléni Fesztivál nyitókoncertjén. A sárospataki Rákóczi-várban nem sokkal este nyolc óra után vette kezdetét a program.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket, méltatva Zemplén csodálatosságát, kiemelve a főtámogatókat és partnereket, akik lehetővé teszik a közel három évtizedes fennállást.

Demeter Ervin kormánymegbízott azt mondta köszöntőjében, már Mikszáth Kálmánt is megidézte Zemplén szépsége, az egyedi vonások, a történelmi múlt, a kulturális örökség kialakulása egy olyan egyedülálló értéket jelent, amit mára a helyieken túl több százezer turista is megismer. Mert Zemplénben a történelem, a hagyományok tapintható formában vannak jelen – jegyezte meg a kormánymegbízott. Hazánk egyik legépebb és legszebb vára a sárospataki, méltó színhelye a színvonalas fesztiválnak – tette hozzá Demeter Ervin. A kormánymegbízott azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy e térséget a hagyomány és a minőség jellemzi, legyen szó a tokaji borról, a helyi értékekről vagy éppen a Zempléni Fesztiválról.

A fesztivált, hagyományosan Sárospatak polgármestere nyitotta meg. Aros János azt mondta, méltán lehet büszke Sárospatak és a térség lakossága erre a rendezvényre, amely egyszerre teremti meg a színvonalas kulturális kínálatot és mutatja be a térség értékeit. „A zene híd, amely összeköti a földet a mennyországgal, a zene a boldoggá tesz, ami közösséget épít” – mondta Aros János. Kiemelte, a zene az egész emberi életet végéig kíséri. Beszélt a zene egyénre és közösségre gyakorolt hatásáról, mert mint fogalmazott, mindenki szereti, kedveli a zeneműveket. Ki melyiket, az változó, de ettől izgalmas a zenei kulturális élet. Kiemelte, hogy a város idén is és a jövőben is kiemelt támogatója lesz a rendezvénynek, hiszen a Kultúra Magyar Városában központosuló Zempléni Fesztivál kulturális, gazdasági és társadalmi kitekintésben meghatározó eseménye a városnak. Köszönetét fejezte ki valamennyi közreműködőnek, támogatónak és a közönség tagjainak, hogy együtt éltetik évről-évre a Zempléni Fesztivált.

A Rákóczi-vár udvarán a nyitókoncerten a Budafoki Dohnányi Zenekar produkciójához csatlakozott, Balázs-Piri Soma, aki zongorán működött közre. Wolfgang Amadeus Mozart: d-moll zongoraverseny, K.466 művét adták elő. A szünetet követően pedig Hector Berlioz: Fantasztikus szimfóniáját hallhatta a közönség. Vezényelt: Hollerung Gábor.

A 28. Zempléni Fesztivál programjairól a Hegyalja Televízió Turjányi Miklóst kérdezte előzetesen, augusztus 6-án.

Feltöltő

Fel