Idén is sikeres felvételi eljárást zárt az Eszterházy Károly Egyetem

Már a jelentkezési adatok is azt mutatták, hogy töretlen az érdeklődés az Eszterházy Károly Egyetem képzései iránt. Ezt erősítik meg a szerdán zárult 2019. évi általános felvételi eljárás adatai, mely szerint az elmúlt évhez képest 8%-kal több jelentkezőt vett fel az Egyetem. A négy campuson összesen 2579 hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben: 1197 fő nappali tagozaton, 1382 jelentkező levelező tagozaton tanulhat. A hallgatók nagy része, 85%-a magyar állami ösztöndíjjal támogatott képzésben vehet részt. A leendő hallgatók kétharmada, 1683 fő alapképzésben tanulhat, míg a mesterfokozatot nyújtó szakokon közel ötszázan folytathatják tanulmányaikat. A bölcsész közismereti tanárszakok nappali tagozaton, a természettudományi tanárszakok viszont inkább levelező tagozaton voltak keresettek. A kétéves felsőoktatási szakképzésekre 412 fő nyert felvételt.

A legtöbben, 1794-en Egerben tanulhatnak, 449 fő nyert felvételt Gyöngyösre, 196 fő Jászberénybe és 140 Sárospatakra. Legnagyobb számban a Pedagógiai Karra és a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra iratkozhatnak be szeptemberben.

A gyöngyösi székhelyű Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karon 112 hallgató kezdheti meg tanulmányait három campuson. Szőlész-borász képzésben 44 hallgató tanulhat majd az egri, a mátrai és a tokaji borvidéken: 22-en Egerben, 11-11 fő Sárospatakon és Gyöngyösön alapképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre iratkozhat be.

A Bölcsészettudományi és Művészeti Karon a Vizuális Művészeti Intézet alap- és mesterszakjai voltak a legkeresettebbek. Képalkotás alapszakon 89-en tanulhatnak, közülük 58-an mozgóképkultúra és média szakirányon. Tervezőgrafika alapszakra 42 fő nyert felvételt. Az idén először meghirdetett grafikusművész osztatlan, mesterfokozatot nyújtó művészeti képzésre 16 fő iratkozhat be szeptemberben. A karon népszerű az anglisztika alapszak is: 55 fő nyert felvételt az egyetemre, 42 fő nappali tagozatra, 13 jelentkező levelező képzésre. A karon összesen 394 jelentkező tanulhat, többségük nappali tagozaton.

Idén is nagyon keresettek voltak a gazdaságtudományi képzési területhez tartozó alapszakok. A Gazdaság- és Társadalomtudományi Karra Egerben, Sárospatakon és Gyöngyösön 722 hallgató nyert felvételt. Míg Egerben a nappali tagozatos alapképzések, addig Gyöngyösön a levelező képzések voltak a keresettebbek.

A Pedagógiai Karra felvételt nyert 742 fő kétharmada levelezős hallgató lesz. Az idei évben a gyógypedagógia alapszakra 260 hallgató nyert felvételt, melyből 55 fő Jászberényben, 32 fő Sárospatakra fog tanulni. A csecsemő és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és a tanító szak Egerben nappali tagozaton, míg Jászberényben és Sárospatakon jellemzően levelező tagozaton volt keresett.

A Természettudományi Karon 609 hallgató kezdheti meg tanulmányait.Az idei évben is az informatikai és a sporttudományi képzési területhez tartozó szakokra nyertek felvételt a legtöbben. Programtervező informatikus szakon összesen 214-en tanulhatnak, Egerben 168-an, de a képzés felsőoktatási szakképzés formában Gyöngyösön, alapképzésként és felsőoktatási szakképzéskén tpedig Sárospatakon is elindul. A sporttudományi alapszakokra 168-an nyertek felvételt.A legtöbben a sport- és rekreációszervezés szakon tanulnak majd, de további 79fő testnevelőtanár szakkal társított osztatlan tanári szakpárra nyert felvételt, míg edző szakon – négy sportágban – 56fő tanulhat majd nappali és levelező tagozaton.

A legmagasabb pontszámokat az osztatlan tanárképzésre jelentkezettek érték el, néhány szakpárra 440 vagy 470 pontszámmal kerültek be hallgatók. A ponthatár az ő pontszámukból adódik, de a decemberi miniszteri határozat szerint tanárszakon 305 pont is elég lehetett volna az állami ösztöndíjas felvételhez.

A leendő elsőévesek a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalon tájékozódhatnak a tanévkezdéshez kapcsolódó legfontosabb információkról.

Azok, akik nem nyertek felvételt az általános felvételi eljárásban vagy nem is jelentkeztek, július 29. és augusztus 7. között jelentkezhetnek az egyetem által meghirdetett képzésekre a felvi.hu oldalon történt regisztrációt követően.

Feltöltő

Fel