Rendőrségi felhívás lassú-, túlméretes járművekre

A Sárospataki Rendőrkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy minden közlekedési helyzetben számítani¬ lehet arra, hogy az utakon lassú¬, esetleg túlméretes járművel találkozunk. Ezek a gépek lassan haladnak, sokszor vontatmányt vagy gépre függesztett munkaeszközt szállítanak. Ha ilyen járművel találkozunk, akkor annak környezetét lassan és fokozott figyelemmel közelítsük meg.
A jogszabály előírja, hogy vontató járművön is kell lenni helyzetjelzőnek, tompított és országúti fényszórónak, valamint a féklámpának és irányjelzőnek. Ha pedig a vonógép lámpáit a vontatmány eltakarja, akkor a járműve kivilágításáról más egyéb módon kell gondoskodnia a járművezetőnek. Mindenképp megfelelően jeleznie kell a járművét a többi közlekedő részére. A meglévő világító berendezések működőképességének és tisztán tartásának a feladata a járművezető felelőssége, amit elindulás előtt ellenőriznie kell.
A mezőgazdasági járművekkel közlekedők figyelmét arra is felhívják, hogy a munkaterület megközelítése során a 37-es számú főútvonalon csak rövid ideig haladhatnak és a legközelebbi megközelítést biztosító lehajtónál le kell térniük a főútról.

Ezzel kapcsolatban a jogszabály az alábbiak szerint rendelkezik:
A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (KRESZ) 14. §.
(13a) * Az (1) bekezdés o) pontjában, r) pont 43. ábrájában, s) és t) pontjában, továbbá a (2) bekezdésben meghatározott jelzőtáblánál a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű, a mezőgazdasági erőgép vagy e járműből és pótkocsiból (vontatmányból) álló járműszerelvény vezetője – mezőgazdasági tevékenység végzése érdekében – a tilalom ellenére behajthat, ha a munkavégzés helyének megközelítése érdekében ez elkerülhetetlen vagy egyéb útvonal választása 50%-ot meghaladó mértékű útvonal-hosszabbodást jelent, amennyiben a behajtás a személy és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti és a forgalmat lényegesen nem akadályozza.

A fentiek alapján, ha a főútvonal használata elkerülhetetlen a munkaterület megközelítése során, akkor azon fokozott óvatossággal közlekedjenek, ha pedig észlelik, hogy a mögöttük lévő forgalom feltorlódik, akkor a balesetveszélyes előzések és egyéb veszélyes közlekedési helyzetek elkerülése érdekében az egyébként sűrűn található lehajtóknál álljanak félre és engedjék el a feltorlódott forgalmat. A KRESZ az utak igénybevételével kapcsolatos egyéb szabályoknál arról is rendelkezik, hogy a földútról a szilárd burkolatú útra való ráhajtás előtt a járműről a rátapadt sarat – amely a szilárd burkolatú utat beszennyezheti – el kell távolítani.

Feltöltő

Fel