Csehországban jártak a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola táncosai

Október közepén Csehországban vendégszerepeltek a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Pitypang Gyermek Tánccsoportjának és  Csimpolya Ifjúsági Tánccsoportjának táncosai. A mintegy 10 órás busz út után Slatinany településen a Sejkorky csoport tagjainak családjai látták vendégül a pataki gyermekeket.

A csehországi tartózkodás első napján a táncosok Prágába kirándultak, ismerkedtek a cseh főváros nevezetességeivel. Megnézték a történelmi várnegyedet, átsétáltak az 1402-ben elkészült Károly-hídon, s egy utcai flashmob keretében – szilágysági táncokkal – szórakoztatták a helyieket, és a turistákat. A következő napokban több fellépésük volt, többek között iskolákban, gyermek közönség előtt, de más településeken – például Svitavy-ban – is bemutathatták látványos műsorukat, amelyben gömöri, szilágysági, bonchidai, és somogyi táncok is megjelentek. A közönséget leginkább a botos ügyességi pásztortáncok, és a lányok üveggel járt somogyi tánca nyűgözte le. A műsorok és szabadidős programok során ismerkedtek a gyermekek a fesztivál többi – cseh, szerb, szlovák, argentin, costaricai, kolumbiai, perui, – résztvevő csoportjának tagjaival, s felkeresték a települések nevezetességeit, többek között Slatinany híres ménesét és lovas múzeumát.

A vendégszereplés záró napján került sor az Európai Bál elnevezésű programra, amelyben egyrészt a résztvevő csoportok saját nemzetük ételeit és italait mutatták be standjukon – a mieink almát, ropit, mézeskalácsot, mézet és bort kínáltak, s városunkról szóló prospektusokat, reklámanyagokat osztottak -, másrészt minden csoport prezentáció segítségével mutatta be lakóhelyét, majd tanította a többieknek saját nemzeti táncait. A sárospataki gyermekeket mindenütt barátsággal és szeretettel fogadták, fellépéseiken nagy sikerrel mutatkoztak be, s sok szép élményt szereztek a vendégszereplés közel egy hete alatt.

Az iskola vezetősége ezúton is köszönetét fejezi ki Darmos Éva és Kovács Borbála néptánc-pedagógusoknak, valamint Vargáné Dusicza Gabriellának a csoportok felkészítéséért és kíséretéért, és Dr. Rusznyák Ágnesnek – a Bodrog Néptáncegyüttes táncosának – a tolmácsolásban nyújtott közreműködéséért.

Feltöltő

Fel