Véget ért a 27. Zempléni Fesztivál

Egy igazán különleges élményt élhettek át azok, akik ellátogattak a 27. Zempléni Fesztivál zárókoncertjére, ugyanis idén először lépett fel a Magyar Állami Operaház Zenekara a sárospataki színpadon. A közel kétórás hangverseny karmestere a magyar dirigensek doyenje, a Kossuth-díjas Medveczky Ádám volt.

Telt ház volt a Rákóczi-vár udvarán. A Zempléni Fesztivál főszervezői idén nem mást, mint Magyarország legrégebbi professzionális szimfonikus zenekarát, a Magyar Állami Operaház együttesét kérték fel arra, hogy méltóképpen búcsúztassák el a fesztivált és köszöntsék Sárospatakot az újra várossá nyilvánítás 50. évében.

Az est egyben tisztelgés volt a nagynevű elődök előtt is, az első főzeneigazgató Erkel Ferenc, és a  Filharmóniai Társaság, az Opera zenészeiből 1853-ban életre hívott koncertzenekari formáció előtt. Műsorukban a számukra írt híres darabok Bartók, Weiner, Dohnányi és Kodály népszerű művei csendültek fel. A fantasztikus zenekari játéknak köszönhetően ismét egy színvonalas és felejthetetlen produkcióval gazdagodhatott a közönség.

A zárókoncert előtt Turjányi Miklós fesztiváligazgató elmondta:

„Nagyon szép és sikeres fesztiválon vagyunk túl. Gyönyörű időnk volt és fantasztikus programokkal tudtuk megtölteni az elmúlt 10 napot. Remek volt a közönség is, mind létszámát tekintve, mind pedig a hatalmas tapsokat. Köszönjük nekik!

Nagyon örülünk, hogy a délutáni koncertek valamint a borozással kapcsolatos programok, a kamaraestek és a jazz rendezvények is mind-mind teltházzal mentek. A látogatók között találkoztunk olyanokkal, akik Sopronból utaztak idáig, de sokan jöttek Budapestről és persze a helyiek is hatalmas létszámmal látogattak ki a koncertekre, de idén nagyon sok külföldi is részt vett a Fesztiválon.” – mondta a fesztiváligazgató.

Sárospatak ismét kiváló házigazdának minősült – tudtuk meg Aros Jánostól.

„Minden évben nagyon várjuk a Zempléni Fesztivál idejét. Idén a szervezők 25 programot rendeztek Sárospatakon, melyet nagyon köszönünk nekik. Bízunk benne, hogy minőségi kultúrát közvetítettünk ismét. Sajnos gyorsan eltelt ez a néhány nap, amelyek által remélem, hogy nagyon kellemes élményeket szerezhettünk az ideérkező turistáknak és helybélieknek.” – nyilatkozta a polgármester.

Hollerung Gábor, művészeti vezető úgy fogalmazott:

„Sokan megállítanak és beszámolnak arról, hogy egy nagyon jó Fesztivált sikerült idén is szerveznünk. Ez nagy örömmel tölt el, hisz nagyon sok munkát fektettünk a szervezésbe. A közönségünk hűséges volt hozzánk annak ellenére is, hogy jó pár koncertünk amelyek eddig ingyenesek voltak, azokat most egy szimbolikus díj ellenében kínáltuk és nem hogy elpártoltak volna, még többen jöttek a rendezvényekre.

Úgy érzem, hogy a Fesztivál tényleg egy ünnepnapja lett a környéknek. Mindenki, aki muzsikálni vagy fellépni jön, azokat mind-mind megüti ennek a térségnek a hangulata, a hangversenyek, a produkciók, a helyszínek, a közönség hangulata, ezeket mind érzik a fellépők is. Kommunikatív fesztivál lettünk, hisz a művészek nem csak eljátsszák a művet, hanem kommentálják is a produkciókat. Büszkék vagyunk erre, illetve arra is, hogy egy szeretetteljes, családias és örömteli Fesztivállá nőttük ki magunkat.” – mondta a művészeti vezető.

Sem a térségben, sem pedig a Zempléni Fesztiválon nem lépett még fel a Magyar Állami Operaház Zenekara. Idén azonban megtisztelték a szervezőket és a várost, így a zárókoncerten egy csodálatos élménnyel gazdagodhattak a látogatók.

„Amikor először beszéltünk erről a fellépési lehetőségről Hollerung Gáborral akkor nagyon megörültem. A Zempléni Fesztiválról ez idáig még csak hírből hallottam, eddig nem volt még módunk fellépni itt. Vadászom a jó nyári helyszíneket, melyek nívósak, esztétikailag is kitűnőek és a nyári esték szempontjából is impulzívak. Sárospatak és a Rákóczi-vár egy ilyen hely, így pedig egyértelmű volt, hogy élek a Hollerung Gábor által felkínált lehetőséggel.

Zenekarunk számára rettenetesen fontos, hogy most itt játszhattunk. Az, hogy azt az öt fontos művet amelyet szándékosan a Zenekarnak írtak most itt hallhatja a közönség az nekünk nagyon sokat jelent a tartásunk miatt és persze a közönségnek is nagyon érdekes lehet.

Hollerung Gáborban van egy olyan kiapadhatatlan erő, mely a Zempléni Fesztivált élőképessé teszi és ez szerintem nagyszerű dolog.” – nyilatkozta Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Feltöltő

Fel