Újévköszöntő találkozót szerveztek a vállalkozásoknak, civil szervezeteknek és intézményvezetőknek

Harmadik alkalommal szervezett évindító találkozót a vállalkozók, a helyi köznevelési intézmények és civil szervezetek képviselőinek részére Aros János polgármester és Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. A rendezvényen beszámoltak az elmúlt évről illetve az előttünk álló fejlesztésekről és lehetőségekről is. Az est során tájékoztatót tartott még Dr. Komáromi Éva, a Sárospataki Járási Hivatal vezetője és Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is.

Dr. Hörcsik Richárd örömét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy széleskörű összefogással jelentős fejlesztések valósulhatnak meg Sárospatakon és mint elmondta, ez a tendencia folytatódik az elkövetkező években is. Kiemelte, hogy ezeket az eredményeket a város vezetésével, a Járási Hivatal munkatársaival, a Megyei Iparkamara közreműködésével és elsősorban a város lakóival, vállalkozóival közösen érték el. Köszönetét és háláját fejezte ki a megjelenteknek mindezekért.

„Mindig is arra vágytunk és vártunk, hogy minél több fejlesztés érkezzen Sárospatakra. Ez most bekövetkezett. Idén megvalósulnak a vágyaink. Azt kérem Önöktől, hogy lássák meg emögött a munka mögött azt, hogy mennyi erő mozdult meg és mekkora összefogásra volt szükség. Mert összefogás nélkül nem érhettük volna el ezeket az eredményeket. 2018 a megvalósult álmok éve lesz, mind a vállalkozóknak, az önkormányzatnak és mindenkinek, aki valamit el akar érni. Ehhez minden lehetőséget megadunk. Igaz, hogy a fejlesztések nagyobb része a turizmust érinti, de az ipari és mezőgazdasági fejlesztések is növekedni fognak.

Ez a teljesítmény nem egyszemélyes munka, hanem közös összefogás, nélkületek nem jöhetett volna létre. Mindenki akarására, küzdésére szükség volt. Köszönöm mindannyiótoknak ezt a munkát! A most meglévő fejlesztéseknek köszönhetően sokat tehetünk Sárospatakért.

Nagy álmom még, hogy a népességfogyás is csökkenjen. Hogy visszajöjjenek a fiataljaink, akik ha hazatérnek, munka kell nekik és persze megfelelő fizetés. Ezért is fontos, hogy összehangolt munka legyen az önkormányzatok és a kormány között” – mondta Dr. Hörcsik Richárd.

Dr. Komáromi Éva szólt a Járási Hivatal feladatköreiről, a Kormányablakban intézhető ügyekről, a tavalyi évben egy sikeres pályázat által megújult épületükről, és arról is, hogy nemrégiben NAV ügyfélfogadással bővült a szolgáltatásaik köre.

Sárospatakon az álláskeresők száma tartósan 5% alá csökkent, ami nagyon jelentős eredmény. Ez a megyei átlagtól is jobb! Járási szinten ez a szám sajnos még 11%, tehát van kontraszt a kistelepülések és Sárospatak viszonylatában ami azt is jelenti, hogy van miért dolgoznunk, van feladatunk és tennünk kell azért, hogy még kisebb legyen ezeken a településeken is az álláskeresők száma. A foglalkoztatási osztályunk jelentős eredményeket ért el a képzésekbe való bevonásokkal, különböző munkahelymegtartó és teremtő programokkal. Számos vállalkozó volt ebben partnerünk, köszönjük nekik. 2017 végén új szolgáltatással bővült Hivatalunk, mégpedig NAV ügyfélfogadás nyílt nálunk. December óta kiderült, erre igenis nagy igény volt, az ügyfelek száma napról-napra növekszik. A bővülés és a fejlődés jellemezte az elmúlt évünket és hasonló terveink vannak erre az évre is.”

Két új szolgáltatásra hívta még fel a figyelmet, miszerint 2018-ban megkezdődik az elektronikus közigazdaság rendszere és ez a terület lesz idén a fókuszban. Másrészről pedig idén elindult az egyszerűsített ellenőrzések folyamata is, mely azt jelenti, hogy a hatósági ellenőr kollégák már nem csak 1-1 területet tudnak majd ellenőrizni, hanem egy képzés által most már alkalmasak arra is, hogy akár 6-8 típusú ügyben is ellenőrzést végezhessenek.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében elmondta, hogy tovább csökkent a térségben a munkanélküliség, illetve hogy a felemelkedése megkezdődött. Beszédéből kiderült, a foglalkoztatói mutatók emelkedtek, illetve a munkabérek 2018-ban tovább növekednek majd.

„Borsod-Abaúj-Zemplén megye kilábalt a megyére jellemző gazdasági válságból és vélhetően ez a felemelkedés tovább folytatódik majd. Azonban nem csak a gazdaság javult, hanem a foglalkoztatási mutatóink is, az export és a beruházási teljesítmény is növekedett és ezt jelentősen erősíteni fogja a következő évben az Uniós források lehetőségei is. A 2018-as év gazdaságilag biztató.

Néhány dolog azonban nehéz. Szakember hiány van és ez nem orvosolható olyan könnyen. Bízok benne, hogy ez az elkövetkező 2-3 évben rendeződni fog, bár az sem kizárt, hogy hosszabb folyamat lesz. Azt, hogy megfelelő szakembereink legyenek bérnövekedés nélkül nem lehet megoldani. Így a munkabérek is emelkedni fognak a meglévő bérmegállapodás alapján, amelyet tovább erősíthet az is, hogy a megyébe több nagyvállalkozó is érkezik idén. Javítani kell a hatékonyságon és növelni is kell, mely idehozhatja majd a fejlődést, a robotikát stb. Nagy kihívásokkal nézünk szembe, de bízok benne, hogy a Kamara segítséget tud majd nyújtani a vállalkozóknak ezek leküzdésében.”

Bihall Tamás örömét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy több helyi vállalkozók is sokat és olykor önkéntesen is tevékenykedik a BOKIK-ban, illetve megemlítette még azt is, hogy a NAV-al közösen készített TOP 100-as vállalkozói kiadványukban hét sárospataki vállalkozás is szerepel. Mint mondta, példátlan nagyságrend ez a Miskolcon kívüli települések sorában.

Aros János, Sárospatak polgármestere vetített képes előadásban ismertette a már meglévő és még folyamatban lévő pályázatokat. Mint elmondta, több, mint 15 milliárd forintot tudnak idén fejlesztésekre költeni, melyek egy részét az Európai Unió, más részét pedig a magyar állam támogatja.  A polgármester elmondta, nem csak a városnak vannak sikeres pályázatai, hanem az önkormányzati intézményeknek és más városi szervezetek, egyházaknak vagy oktatási intézmények  is. Kitért a Területfejlesztési Operatív Programokban megvalósuló beruházásokra, a derogációs pályázatra, illetve több, az idei évben megvalósuló fejlesztésre is.

Az est közös koccintással és további kötetlen beszélgetéssel zárult.

Feltöltő

Fel