Ünnepi megemlékezés az Aradi Vértanúk Emléknapja alkalmából a Református Kollégium iskoláiban

“S midőn magasra nőtt,
A fának sudarán
Ragyognak tettei
Arany gyümölcs gyanánt.
S idő és a világ
Bevégzik a müvet,
Mit véghez jutni sors
S élet nem engedett.”
Vörösmarty Mihály: Az ember élete

Az aradi vértanúk kivégzésének napját 2001-ben nyilvánították nemzeti gyásznappá, melyről a hagyományokhoz híven a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának, Általános Iskolájának és Diákotthonának tanulói és pedagógusai is megemlékeztek 2017. október 6-án.

Köztudott, hogy az 1848-49-es szabadságharc leverését megtorlás követte: 1849. október 6-án, Pesten kivégezték Batthyány Lajost, az első magyar kormány miniszterelnökét, valamint Aradon a szabadságharc tizenhárom honvédtisztjét. Az aradi vértanúk a szabadságharc kezdetén aktív, vagy kilépett császári tisztek voltak, a szabadságharc végén a honvéd hadseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rangot viselt. Az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatti megtorlással az osztrákok példát akartak statuálni. A megtorlásnak számos további áldozata volt, százak kerültek börtönbe vagy kényszerültek emigrációba. Haynau táborszernagy által jóváhagyott kivégzéseknek esett áldozatul Kazinczy Lajos ezredes, akit magas katonai rangja miatt a tizennegyedik aradi vértanúként is emlegetnek magyar történészek.

A megemlékezés kezdetén az iskola közössége elénekelte a Himnuszt, melyet Fejér Zoltán intézményi lelkész igehirdetése követett, majd a hatodik osztály színvonalas ünnepi műsorát tekinthették meg az emlékezők. Az irodalmi összeállításban az aradi vértanúk emlékét idézték fel az általános iskola tanulói. Felkészítő tanárok voltak Battáné Bodnár Klára, Fejérné Darab Krisztina és Krizsó Nikolett.

Ezt követően a jelenlévők elénekelték a Szózatot, majd Kazinczy Lajos szobránál elhelyezték az emlékezés koszorúját és virágait.

További képek >>>

Csikó Szilvia

Feltöltő

Fel