Kívül-belül megújult az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda

Teljes épület felújítás, a csoportszobák rendbetétele, nyílászárók cseréje, festés és renoválás. Az elmúlt hónapokban ez jellemezte a sárospataki Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodát. Azonban most, az új nevelési év kezdetére minden készen áll arra, hogy a gyermekek ismét birtokba vehessék az óvodát.

A Miskolci Egyházmegye fenntartásában lévő intézmény egy sikeres pályázatnak köszönhetően újult meg. Tóth Ottóné óvodavezető megkeresésünkre elmondta:

„Az óvoda felújítási munkálatai tavaly decemberben kezdődtek meg. A kivitelezés három ütemben valósult meg.

Sajnos elég régi már az épület, csőtörés és más problémák is adódtak már, így először – tavaly decemberben – az intézmény vizes blokkjának egy nagy részét (gyermek és felnőttmosdók) sikerült megújítani.

Másodjára az energetikai beruházás kezdődött meg. Ennek kapcsán megtörtént az óvoda teljes nyílászáró cseréje és egy 20 cm-es külső szigetelést is kapott az épület. Mindemellett fűtéskorszerűsítésre is sor került. Minden radiátort és fűtéscsövet lecseréltek. Napelemeket is telepítettek a tetőre, ezeket a napokban kötik be.

Harmadik ütemben pedig az intézmény „megkopott” belsejét kellett rendbe tennünk. Teljes festést kaptak a belső terek, a villamoshálózat is megújult. A csoportszobákban és az irodákban felcsiszolták a parkettákat, új lakkréteget kaptak.” – mondta Tóth Ottóné.

Az óvoda közösség tér hiányára is sikerült megoldást találni.

„A földszinten lévő Pillangó csoportot a mellette lévő tornaszobával összenyitottuk. Ezt egy faszerkezetű nyílászáróval tudjuk majd nyitni mikor szükség van rá, és zárni, mikor a két helységet külön, a funkciójának megfelelően kell használnunk.”

Látványos változás még az óvodában, hogy a lépcsőház mögötti tér korábban el volt zárva, most azonban ez is megnyílt. Itt a vezetőség egy szülői várószobát tervez kialakítani. Az óvodavezető azt is elmondta, a mostani projektbe a hátsó tűzlépcső felújítása már nem fért bele és a közlekedők járólapozása sem, de későbbi terveikben ezeket is szeretnék renoválni. Mindezeken túl az épület jelenlegi részleges akadálymentesítését teljes akadálymentesítésre szeretnék majd cserélni.

Az elmúlt évben továbbá nem csak az épület maga, az udvari játékok is megújultak. Egy másik, korábbi pályázatból a régi fém játékokat, korszerű, minősített játékokra tudták cserélni.

Feltöltő

Fel