Országos döntőbe jutottak a Rákóczisok!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által meghirdetett „Magyarságunk értékei” című Kárpát-medencei szintű vetélkedő-sorozat első (online feladatok), illetve második fordulóját (online feladatok, esszéírás, a település értékpiramisának elkészítése) sikeresen teljesítő csapatok mérették meg magukat a hétfői megyei döntőn.

Az őseinktől örökölt értékeket óvni, védeni kell és átadni a következő nemzedéknek – bevallottan ezt a célt szolgálja a Földművelődésügyi Minisztérium által támogatott vetélkedő. A vetélkedő-sorozatban a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben megfogalmazott nemzeti értékekkel (elsősorban a megyei értékekkel) kapcsolatos feladatok megoldása szerepelt.

A zsűri elnöke dr. Szinay Attila, az FM helyettes államtitkára volt, tagjai pedig Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság elnöke, dr. Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója és  Tóth Csaba, az NMI módszertani referense.

A két korcsoportban 6-6  csapat jutott a megyei döntőbe, köztük egy határon túli is, a szomszédos Tornaljáról, híven tükrözve, hogy a nemzeti értékek nem ismernek országhatárt.

A zsűri tagjainak köszöntői, megnyitói után a diákok vették át a terepet, s játékos, de mégis komoly feladatokat kellett megoldaniuk, például egy-egy megyei értéket ábrázoló puzzle-t kellett kirakniuk időre, vagy 5 perc állt a rendelkezésükre az „értékes” és érdekes bemutatkozásra. A megyénkhez kötődő történelmi személyiségek portréinak időrendbe állítása is komoly kihívást jelentett a csapatoknak. Olyan nehéz feladatokat is meg kellett oldaniuk, amelyekre még a zsűri tagjai se tudták kapásból a válaszokat.

A megyei döntőt általános iskolai kategóriában a Pataki csodák (Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola) csapata nyerte, akik ezzel a teljesítményükkel – megyénket képviselve – az országos döntőbe jutottak.

A csapat tagjai:

  • Erdős Anna Júlia 8.a
  • Riczkó Réka 8.a
  • Asztalos Márk 8.a
  • Gyergyói Zsombor 8.a

Felkészítő tanár: Császár Erika

A díjátadáskor diákjaink egy-egy okosórát és számos más ajándékot kaptak teljesítményükért.

Gratulálunk, és sok sikert kívánunk az országos döntőhöz!

 

 


Fel