Gazdafórumot tartottak az Újbástyában

Támogatások, fejlesztések és a vállalkozói szektor megerősítése volt a téma a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Sárospatakom megtartott fórumán. A szakemberek azért hívták párbeszédre a termelőket, hogy elősegítsék a gazdák, a termelők pályázati sikerességet.

A legkisebb és a legnagyobb gazda érdeke is ugyanolyan fontos, ezért örömét fejezte ki Sárospatak polgármestere, hogy a NAK újra a városban tartotta térségi fórumát. Aros János kiemelte, a hazai és uniós források most még rendelkezésre állnak, ezért a jövőjét megerősíteni szándékozó vállalkozóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk az összehangolt fejlesztésekre.

Sárospatakra a szomszédos városok, falvak és térségek vállalkozóit hívták, hogy segítsék őket a folyamatban lévő és a várható uniós források elérésében. A térség országgyűlési képviselője közölte, az új rendszerben történő támogatási programot sokáig vizsgálta a brüsszeli intézményrendszer, ezért viszont késve írtak ki több pályázatot is, de most már felgyorsítják az eseményeket – tette hozzá. Dr. Hörcsik Richárd hangsúlyozta, a növénytermesztés és állattartás, a gazdálkodások a földeken Abaúj és Zemplén térségében is százaknak, ezreknek ad munkát és megélhetést. Az agrárium szerepe nemzetgazdasági szinten is fontos, ezért a jövőben több rendezvényt is tartanak majd a megfelelő tájékoztatás érdekében, azért, hogy sikeresek legyenek az ágazat szereplői.

Valóban késve indultak a GINOP és a VP pályázatok, hiszen a régiek lezárása és az újak Brüsszel által történő elfogadása lassította a terveket, de mára utolértük magunkat – mondta Jakab István a MAGOSZ elnöke. Hozzátette, a termelőknek a legfontosabb az, hogy ne legyen további fennakadás, ezért az MVH nehézkés rendszerének megszüntetésével a szolgáltató ügyintézést akarják elérni. A MAGOSZ elnöke arról is beszélt, hogy már folyamatban vannak azok a tárgyalások is, amelyek a 2020 utáni időszakról szólnak, mert az biztos, az eddigieknél alacsonyabb mértékű lesz az uniós források nagyságrendje, de hogy mégis mekkora összeg, milyen formában áll majd rendelkezésre, az komoly és hosszas tárgyalások eredménye lesz.

A gazdafórumon szó volt még a következő időszakban várható pályázatokról is, amelyről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara internetes oldalán is tájékoztatják a termelőket.

Feltöltő

Fel