A Bodrog folyó turisztikai fejlesztéséről is egyeztettek Patakon

Szombat délben kenusok egy csoportja érkezett Sárospatakra. Ez az utóbbi időben egyre gyakoribb, viszont a mostani csapattal érkezett Révész Máriusz is – a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. A politikus a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Kormánybiztosság közös túráján vett részt.

Hazánkban 10 milliárdos forrás áll rendelkezésre a következő években az aktív turizmus fejlesztésére (gyalogos-, kerékpáros-, lovas-, vitorlás- és vízi turizmus) , ennek egy komoly részére, 2 milliárd forint a vízitúra útvonalak fejlesztésére költhető el – mondta partot érve a kormánybiztos. Révész Máriusz közölte, első körben 800 millió forintból fejlesztheti az Alsó-Tisza és a Felső-Tisza vízitúra útvonalait a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

Ami Sárospatakot illeti: 800 millió forintos pályázati programból a Bodrog, a Bódva és az Öreg-Túr vízitúra útvonalait is fejleszteni fogják, így először észak-kelet Magyarországon jöhet majd létre egységes vízitúra-rendszer.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség projektvezetője azt mondta: a pályázatokból azt akarják megteremteni, hogy kiszámítható és egységes feltételrendszer mellett működő megállópontok szolgálják a túrázókat. Egységes minősítési rendszert vezetnek be, fejlesztik az adott helyek infrastruktúráját, és informatikai fejlesztéseket is végrehajtanak. A céljuk az, hogy a vízitúrára indulók előre tervezni tudjanak helyszínekkel, szállásokkal, szolgáltatásokkal és a helyben elérhető lehetőségekkel.

Városunkat több témában is érinti majd a következő évek fejlesztése. Sárospatakon a Bodrog folyó adta lehetőségeket eddig javarészt önerőből próbáltak kihasználni, megerősíteni, de nagy szükség van az összehangolt fejlesztésre – mondta Aros János. A polgármester hozzátette, Patak is megálló pont lesz, így további fejlesztések várhatóak a vízparton és környezetében, hasonlóan fejlesztésben gondolkodik az Aggteleki Nemzeti Park is, így pár éven belül teljesen megújulhat a turizmus ezen ága városunkban. Tokaj-hegyalján több kerékpárút is van, a következő pályázati időszakban reméljük ezeket még tovább tudjuk fejleszteni és a lovasok is nagy lehetőség előtt állnak. A városunk határában lévő Betyár Lovastanya hosszú ideje ismert a lovasok körében, az uniós források felhasználásával ezt a területet is aktívabbá lehet majd tenni – összegzett Aros János. A pályázatok előkészítése és beadása folyamatosan zajlik az érintettekkel történő egyeztetésekkel együtt.

Sárospatak polgármestere azt is elmondta, minden aktív turisztikai fejlesztést a térség egészében kell végrehajtani, ehhez pedig a helyi önkormányzatok és vállalkozók még szorosabb együttműködésére van szükség.

Az első pályázatokról a napokban született döntés, így a friss eredményekről szombaton 12:45-kor Sárospatakról, élő bejelentkezéssel adott hírt az M1 televíziónak Révész Máriusz kormánybiztos.

Feltöltő

Fel