Újabb minősítésen felelt meg Végardó Fürdő

Újabb minősítésen felelt meg a sárospataki Végardó Fürdő. Az elmúlt években bevezetett Nemzeti Tanúsító Védjegy ellenőrző bizottsága a napokban járt a termálfürdőben, hogy megvizsgálják az előírásnak való megfelelőséget. A szakmai bizottság a védjegy használatára jogosultak javasolja a strandot.

Míg korábban a magyar Fürdőszövetség önálló hatáskörben minősítette a hazai strandokat, fürdőket, 2014-től már a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen látják el ezt a feladatot. Miután 2011-ben szerezte meg öt évre szóló minősítését Végardó Fürdő, idén kérték újbóli minősítésüket.

A „gyógyfürdő, strandfürdő, uszodalétesítmény, élményfürdő, wellness (medical wellness) fürdő csillaggal” tanúsító védjegy az Nemzetgazdasági Minisztérium által létrehozott és működtetett nemzeti tanúsító védjegy, amelynek alapvető célja, hogy – összhangban a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X.18.) NM rendeletben, illetve a természetes gyógytényezőkről szóló 74/1999. (XII.25.) EüM rendeletben foglaltakkal – garanciát nyújtson a fürdőszolgáltatás-nyújtás minőségének a szakmai elvárásoknak megfelelő színvonalára. A védjegy tanúsítja, hogy a szolgáltatások minősítése előre meghatározott, a Magyar Fürdőszövetség által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik.”

A védjegy szabályzata 2013 márciusában került elfogadásra, mely után a fürdők előzetes minősítése megkezdődhetett. A minősítések hivatalos lezárására a nemzeti tanúsító védjegy Szellemi tulajdon Nemzeti Hivatala által végzett lajstromozásig nem kerülhetett sor. A védjegy lajstromozása 2014 májusában fejeződött be, mely után hivatalosan is megkezdődhetett a védjegyrendszer üzemeltetése.

Védjegy az alábbi kategóriákban szerezhető 1-5 csillagos besorolás alapján: gyógyfürdő; élményfürdő; wellneszfürdő; strandfürdő; uszoda.

Benkő Barnabás Zoltánné közölte, strandfürdő kategóriában kérték minősítésüket, majd pedig május 31-én jártak a szakemberek a sárospataki termálfürdőben megtartani a helyszíni szemlét. Az ügyvezető elmondása alapján nem csak a külsőségeket, vagyis a parkosítást, virágosítást, általános tisztaságot vizsgálták a szakemberek, hanem a fürdő egészét érintő gépészeti rendszert, a használatos szabályzatokat is átnézték, a medencék teljes körű szemrevételezésén túl. A minősítő bizottság strandfürdő kategóriában négy csillagos minősítésre javasolja a Nemzetgazdasági Minisztériumnak Végardó Fürdőt. Az előterjesztés alapján az év harmadik negyedévében várható a következő minősítési döntés, majd pedig annak használatra szerződést kell kötni a Magyar Fürdőszövetséggel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Benkő Barnabás Zoltánné ügyvezető közölte, a minősítés a strandfürdőt használók számára is garancia a minőségre, a több száz hazai fürdő között szakmai jelentősége is van és egyben Végardó Fürdő dolgozói számára is elismerést jelent.

Mai állapot szerint eddig az országban összesen 21 fürdő szerezte meg a Nemzeti Tanúsító Védjegyet.

Feltöltő

Fel