Dr. Hörcsik Richárd sajtótájékoztatója a 2017-es költségvetésről

AZ ADÓCSÖKKENTÉS ÉS AZ OTTHONTEREMTÉS KÖLTSÉGVETÉSE

Magyarország ma már stabil lábakon áll: növekszik a gazdaság, visszafizettük az IMF és az Európai Unió hitelét, csökkenő pályára került az államadósság. A magyar reformok működnek, és ennek köszönhetően a jövő évi költségvetés biztosítja, hogy minden magyar ember tehessen egy lépést előre a saját életében –mondta Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő mai, Sárospatakon megtartott sajtótájékoztatóján.

A 2017-es költségvetés mindenekelőtt az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz. 2017-ben továbbra is 15% lesz a személyi jövedelemadó kulcsa, amely az egyik legalacsonyabb Európában. Más területeken is folytatódik az adócsökkentés, hiszen 2017 január 1-től 27%-ról 5%-ra csökken a legfontosabb élelmiszerekre (tej, baromi, tojás) vonatkozó ÁFA.
Ezt megelőzően a sertéshúsra vonatkozó ÁFA már 2016-ban ilyen mértékben csökkent. Szintén csökkenti az adóterheket, hogy 18%-ra csökken az éttermi szolgáltatásokra és az internet-hozzáférésre vonatkozó ÁFA kulcs.

A gyermeket nevelő magyarok a továbbiakban is számíthatnak a családi adókedvezményre. Ennek havi összege a kétgyermekes családok esetében 2017 januárjától 15 000 forintra nő gyermekenként. A fiatal házasok is kapnak adókedvezményt, adóalapjukat jelentősen csökkenthetik. A családokat segítő adócsökkentések érdemben hozzájárulhatnak a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállításához. A kormány álláspontja szerint a saját otthon megléte a polgári berendezkedés egyik legfontosabb előfeltétele – emelte ki Dr. Hörcsik Richárd. Ezért a költségvetés továbbra is jelentős forrásokat biztosít az otthonteremtési programra. Ennek legfontosabb elemei az új és használt lakás vásárlására is felhasználható családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az ÁFA csökkentés. A cél az, hogy minden magyar ember saját lakáshoz vagy házhoz jusson, elérhető áron.

2017-ben is folytatódnak az életpályaprogramok. Ennek keretében tovább nő a rendvédelmi dolgozók, a felsőoktatásban dolgozók és a pedagógusok fizetése. Folytatódik az állami tisztviselői életpályamodell is. Kiemelt cél az is hogy, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan megőrizzük a nyugdíjak értékét. A költségvetés ehhez minden szükséges forrást biztosít. A kormány előterjesztése alapján jövőre jelentős többletforrások állnak majd rendelkezésre az egészségügyi és szociális területen. Azt szeretnénk elérni, hogy tovább javuljon az ellátás színvonala, és az egészségügyi dolgozók megbecsülést kapjanak mindennapi munkájukhoz. A 2017-es költségvetés az oktatás és a kulturális szféra számára is többletforrásokat biztosít – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Dr. Hörcsik Richárd részletezte is a költségvetést, amelyet alább változatlan formában közlünk.

TÉNYEK A 2017-ES KÖLTSÉGVETÉSRŐL

Csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája
A sertéshús 2016. évi áfa csökkentése mellett jövőre a tej, a tojás és a baromfi áfája csökken 5%-ra.

A jövő évtől fokozatosan csökken az éttermi szolgáltatások áfája

A vendéglátói szektor megerősítése kapcsán az éttermi szolgáltatások áfája 27%-ról 18%-ra mérséklődik, 2018-ban pedig tovább csökkenhet 5%-ra.

Marad Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó kulcsa
2016-tól 15%-ra csökkent a személyi jövedelemadó, így egy kétkeresős, átlagjövedelemmel rendelkező család éves bevétele mintegy 60 ezer forinttal nő a 2015. évhez képest.

Tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye

A családi adókedvezménynek köszönhetően az átlagkeresettel rendelkező kétgyermekes családoknak jövőre is több jövedelmük lesz: 2019-re fokozatosan a kétszeresére, a gyermekenkénti 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelkedik az igénybe vehető adókedvezmény. Az emelés részeként 2017-ben gyermekenként 15 ezer forintra nő a havi adókedvezmény összege. Egy kétgyermekes család éves jövedelme akár további 60 ezer forinttal is emelkedhet.

Adókedvezmény az első házasoknak

Az első házasok adókedvezménye – amely alapján 2017-ben is a házaspár vagy döntésük szerint egyikük, év közben az összevont adóalapját havonta 33 335 forinttal csökkentheti – ezentúl a gyermek születése esetén is 2 évig jár.
Segítség az otthonteremtéshez

A kormány 2016-ban indította el családi otthonteremtési programját. Ennek egyik legfontosabb eleme a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), amely jövőre is igénybe vehető. A három vagy több gyermeket nevelők, illetve vállalók 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak új lakás építéséhez vagy vásárlásához. Az otthonteremtést segíti az új lakások építésére vonatkozó áfa csökkentése is, amelynek mértéke továbbra is 5%-lesz a korábbi 27% helyett.

Folytatódnak az életpályaprogramok:
a pedagógusok fizetése jövőre nemcsak a 2013-ban indult életpályamodellben- foglaltak szerint nő, hanem a 2015-ben bevezetett minősítésnek köszönhetően magasabb illetménykategóriába is kerülhetnek. A felsőoktatásban dolgozók számára 2016-ban 10%-os, majd 2017-ben és- 2018-ban további 5-5%-os bérrendezést valósít meg a kormány;  a hivatásos állományú rendvédelmi és a honvédelmi dolgozók 2015. július- 1-től átlagosan 30%-os részesültek, majd ezt követően 2019-ig évente további 5 5%-os, tehát összesen 50%-os átlagos illetményemelésben részesülnek. Az állami tisztviselői életpályamodellnek köszönhetően 2016. július 1-től a- járási kormányhivatalokban, míg 2017-től a megyei szinten dolgozók bérrendezése valósul meg, összesen 33,4 ezer fős állomány tekintetében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkoztatottjainak a bére is emelkedik.

Többletforrás az egészségügyi és szociális ágazatnak

A kormány célja, hogy a magyar állampolgárok magas színvonalú egészségügyi ellátást kapjanak, az egészségügyi dolgozók pedig megbecsülést. A kabinet az szeretné elérni, hogy folyamatosan javuljanak a betegágyaknál dolgozók munkakörülményei, ennek érdekében a jövő évi költségvetésben jelentős többletforrást biztosít.
A cél a teljes foglalkoztatottság

Jövőre is folytatódik a Munkahelyvédelmi Akció, amely az elmúlt években hozzájárult ahhoz, hogy több százezer új munkahely jöjjön létre. Azt szeretnénk elérni, hogy belátható időn belül elérhetővé váljon a teljes foglalkoztatottság.

Értékálló nyugdíjak, emelkedő bérek
A polgári kormány megvédi a nyugdíjat értékét. Az időskori ellátások reálértéke 2011 és 2015. között 8,8%-kal emelkedett. 2017-ben is megőrizzük az időskori ellátások értékét, tehát a tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben növekednek az ellátások.

Fehéredő gazdaság

Az EKÁER rendszer további fejlesztése és az on-line kasszák használói körének 2016- os kiterjesztése mellett 2017-től az online számlázás rendszere segíti majd a valós idejű adatszolgáltatást, ezáltal az eddig el nem számolt bevételek tekintetében az adócsalások visszaszorítását.

Hatékonyabb uniós forrásfelhasználás

A 2014-2020 között elérhető 12 ezer Milliárd forint keretösszegű fejlesztési, beruházási támogatások legalább 60%-át fordítjuk gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre.

Megvédjük az országot és növeljük a biztonságot

Nem ismerünk kompromisszumot abban, hogy megvédjük az országot a külső fenyegetésekkel szemben. Ennek érdekében minden szükséges intézkedést megteszünk, a költségvetésben pedig biztosítjuk az ehhez szükséges forrásokat.

Feltöltő
Fel