Vidékfejlesztési fórumot tartottak az Újbástyában

Csak vidékfejlesztésre mintegy 1500 milliárd forintos forrás áll majd rendelkezésre a jelenlegi Európai Uniós költségvetési időszakban, ezért fontos, hogy a leendő pályázók minél gyorsabb és pontosabb információkkal rendelkezzenek.
Az Újbástya Rendezvénycentrumban megtartott Vidékfejlesztési fórumon közvetlenül az Európai Uniós pályázatokért felelős miniszteri biztos és az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnökétől kaptak információt a polgármesterek, vállalkozók és egyéb szervezetek képviselői.

A megjelenteket Aros János polgármester köszöntötte. Azt mondta, közös érdek, hogy a következő években sikeresek legyenek az önkormányzatok, vállalkozások, civilek és egyéb szervezetek, hiszen saját környezetüket, a megélhetésüket, a helyben élők jövőjét alapozhatják meg átgondolt fejlesztési terveikkel.

Jól teljesített a megye a mögöttünk álló Európai Uniós pénzügyi ciklusban – mondta Riz Gábor országgyűlési képviselő, az Európai Uniós pályázatokért felelős miniszteri biztos, aki elmondta, a megyék közötti rangsorban forráslehívások tekintetében az ötödik helyen szerepelt B-A-Z-megye. A céljuk, hogy legalább ilyen eredményesen szerepeljen a megye a Széchenyi 2020 programban is.

Riz Gábor Európai Uniós pályázatokért felelős miniszteri biztos azt is elmondta, az önkormányzatok számára fontos könnyítés, hogy januártól már az ÁFA összegére is pályázhatnak. (Eddig ez nem volt számukra levonható költség, így minden pályázathoz önerőből vagy hitelből biztosították az ÁFA összegét.)

A képviselő kiemelte, megfontolt szereplőkre, átgondolt tervekre és lehetőleg hiánytalanul benyújtott pályázatokra van szükség a folytatásban, hogy megerősödjenek a vállalkozások, civil szervezetek, szociális szövetkezetek és hogy elérjék céljaikat az önkormányzatok. A vidékfejlesztési források elérése és lehívása nagy lehetősége a megyének, amellyel jól kell tudni élni.

Dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke arról beszélt, hogy több milliárdnyi forrás áramlik a következő hónapokban a gazdaságba. Az is biztos viszont – tette hozzá, hogy a következő hónapok pályázók és pályázatírók számára is megterhelőek lesznek.

Dömpingszerűen érkeznek majd a pályázati kiírások, hiszen a Kormány célja, hogy másfél év alatt minden az Unió által jóváhagyott támogatási területet meghirdessen legalább egy alkalommal. A hatékony forráslehívások érdekében azt szeretnék, ha 2019-ig az összes forrás legalább 75%-a már lekötött lenne, vagy már megvalósult pályázatot jelentene.
Változott a korábbiakhoz képest, hogy gyorsabban kell megkezdeni az elnyert pályázatokat. Míg korábban a szerződés aláírásától számított három évben kellett megvalósítani a programot, erre most már csak két év lesz. Számos területen pedig egyszerűsödött a pályázatok rendszere, az elektronikus felületek gyorsabb ügyintézést tesznek lehetővé.

Dr. Hörcsik Richárd arról is beszélt, több mint 100 kategóriában írnak ki a következő hónapokban vidékfejlesztési pályázatokat, melyek része lesz többek között a kifejezetten mezőgazdasági termelést, vagy a termelési hatékonyságot elősegítő programok, akárcsak a templomok felújítására vagy a közösségi terek fejlesztésre szóló pályázatokat. A korábbi sokak által csak MVH-s pályázatként ismert kategóriák nagy része megmaradt.

A pataki fórumon az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői adtak információt a vidékfejlesztési források nagyságáról, ágazatonkénti megoszlásáról és területi támogatási rendszeréről az érdeklődők.

Feltöltő

Fel