A második Magyar Filmhét hivatalos versenylistáján a Vértanúságra ítélve c. dokumentumfilm

A Magyar Filmakadémia a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával 2016. március 1. és 6. között rendezi meg a 2. Magyar Filmhetet a Cinema City MOM Parkban. A január 18-i regisztrációs határidőig összesen 251 filmet neveztek az alkotók. A hivatalos versenylistába került Mezősi-Nagy Mariann és Mezősi Tamás dokumentumfilmje is, a Vértanúságra ítélve.

Örömteli eredménnyel zárult a 2. Magyar Filmhét regisztrációja. A szervezők hat kategóriában várták filmelőállítók vagy a filmes alkotók nevezéseit. Összesen 251 filmet neveztek, melyek közül 19 nagyjátékfilm, 13 TV-játékfilm, 76 dokumentumfilm, 34 ismeretterjesztő film, 72 kisjátékfilm és 37 animációs film. „Ez a magas részvételi szám azt mutatja, hogy az alkotók fontosnak tartják a 2. Magyar Filmhéten való részvételüket.” – nyilatkozta Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke. A díjakat az akadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással. Díjátadó március 6-án lesz.

A hivatalos versenylistán találjuk a Vértanúságra ítélve című magyar dokumentumfilmet. Alkotói Mezősi-Nagy Mariann és Mezősi Tamás, a Zemplén Televízió munkatársai.

A Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2015-ben bemutatott nagyjátékfilmeket TV – játékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket és animációkat.

2015szept_vértanúságra_ítélve_ZTV

Jelenet a filmből.

 

Vértanúságra ítélve:

A második világháború után a munkácsi egyházmegyében élő görög katolikus papok is ugyanazt az üldöztetést szenvedték el, mint a Kárpátokon túl élő hittestvéreik. Romzsa püspök halála után az ortodox egyházhoz való csatlakozást elutasító papokra és szerzetesekre börtön, munkatábor vagy halál várt. 1949 februárjában a munkácsi egyházmegye formálisan is megszűnt. Az egyházmegye 350 papjából 129-en kerültek börtönbe vagy munkatáborba. A film egyházi személyek, vatikáni szakértő, történész segítségével mutatja be Romzsa Tódor püspök életét, üldöztetését s az őt körülvevő történelmi környezetet. A visszaemlékezésekben olyan, még ma is élő papok szólalnak meg, akiknek családtagjai átélték Kárpátalján e korszak rémségeit. A film bemutatja azt is, hogy a görög katolikus egyház miként élheti ismét virágkorát és ebben milyen szerepe van Romzsa Tódor püspök helytállásának és tanúságtételének.

Rendező, forgatókönyvíró: Mezősi-Nagy Mariann, operatőr: Mezősi Tamás.

 

Feltöltő

Fel