Rendelettel “védi” a jövőben az önkormányzat a vállalkozókat a dupla szemétdíjtól

Az elmúlt időszakban több ezer zempléni vállalkozó kapott arról értesítést, hogy fizessen a szemétszállításért a bejegyzett vállalkozása után. A térség 81 településén szolgáltató Zempléni Hulladékkezelési Közhasznú Nonprofit Kft. (ZHK) számlakibocsátásától Sárospatak egyéni és társas vállalkozói is felháborodtak, hiszen egy általuk igénybe nem vett szolgáltatás után kértek díjat.

A ZHK Kft. az elmúlt év szeptemberétől postázta a szerződéseket a vállalkozóknak, akik sorra keresték fel Sárospatak polgármesterét, jelezvén a gondjukat. Mint a legtöbben elmondták, ők becsületesen dolgoznak és fizetnének is, de nem „termelnek” szemetet, így miért fizessenek. Könyvelők, informatikusok, vagy éppen a lakásokba, házakba bejegyzett egyéb, javarészt szellemi tevékenységet végző gazdasági társaságok vezetői éltek panasszal. (Mint lakcímre bejelentettek valamennyien fizetnek a szemétszállításért.)

Aros János január 22-én megtartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, még korábban, az elmúlt év novemberében a Zempléni Városok Szövetsége nevében (Tokaj, Szerencs, Sárospatak, Sátoraljaújhely) közös állásfoglalást adtak ki. A térség két országgyűlési képviselőjéhez (dr. Hörcsik Richárd, dr. Mengyi Roland) levélben fordultak, hogy a honatyák kezdeményezzék a hulladéktörvény megváltoztatását úgy, hogy a lakóhelyükre bejelentett székhelyű vállalkozásoknak ne kelljen a cégük után is fizetniük a szemétdíjat. A két képviselő jelezte, támogatják a polgármesterek kezdeményezését. A törvény módosítása még nem történt meg, a települések vezetői addig is helyi szinten keresték a megoldás a problémára.

Érezve az igazságtalanságot a módosításig is szükséges volt lépéseket tenni – mondta Aros János. Sárospatak polgármestere közölte, a mai ZHK Kft. vezetőségi ülésén megállapodtak, hogy minden önkormányzat saját hatáskörében rendeletet dolgoz ki, melyben szabályozzák, hogy azok, akik például háztartásként egyszer már fizettek a szemétszállításért, azoknak az otthonukba bejegyzett, több esetben hulladékot nem is képező tevékenységgel rendelkező vállalkozásuk után ne kelljen még egyszer fizetniük. Erre minden önkormányzat kidolgozza a mentességi feltételeket, de az egység érdekében a városok jegyzői szoros egyeztetést hajtanak majd végre. Aros János azt mondta, várhatóan két hét alatt készül el az új rendelet és egy hónapon belül hozhatják meg a döntést a rendeletről a helyi képviselő-testületek. A polgármester addig is az érintettek türelmét kérte. A tervezet szerint a vállalkozás kérheti majd a mentességet az önkormányzattól, melyet az gyors bírálat után továbbít a ZHK Kft. felé.

Aros János hangsúlyozta, természetesen a helyi rendelet egy gyors orvoslása a helyzetnek, a teljes és végleges megoldást a törvénymódosítás adja majd, hiszen az magasabb szintű szabályozás, így korábbi kérésüket fenntartják a törvényhozás irányába.

Sárospatak polgármestere azt is hozzátette, a következő ZHK-s tárgyalás alkalmával javasolni fogja, hogy az eddig kiküldött számlákat vonja vissza, tekintse nullásnak a Zempléni Hulladékkezelési Közhasznú Nonprofit Kft..

Feltöltő

Fel