Izraelről másként – Ilan Mor nagykövetet fogadták Sárospatakon

Sárospatakon tett látogatást Ilan Mor, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. A Református Kollégium Gimnáziuma diákjainak egy előadáson mutatta be azt, hogy hazájának van egy olyan oldala is, amiről keveset beszélnek a médiában.

Elhangzott, az 1989-es rendszerváltást követően Magyarország volt az első, aki diplomáciai kapcsolatait helyreállította Izraellel. 2006-ban pedig az izraeli és magyar kormány közös gazdasági együttműködési megállapodást írt alá.

Ilan Mor, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete azt mondta látogatásáról „Ezek a gyerekek Magyarország jövőjét jelentik, ezért volt fontos számunkra, hogy egy másik Izraelt is bemutassunk nekik. Nem azt az Izraelt, amit a médiából ismernek, hanem egy olyat, ami a pluralizmus talaján álló demokratikus ország és Magyarország barátja. Szeretném, ha ezek a gyerekek, egyetemisták, középiskolások nem egy egyoldalú tájékoztatás alapján ismernék meg Izraelt. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek Sárospatakon. Ez már a harmadik alkalom, hogy a várost meglátogatom és most lehetőség nyílt arra, hogy a fiatal nemzedékkel is találkozzak, ez nagyon fontos volt számomra.”

Sárospatak Önkormányzata további lehetőségeket is remél ettől a kapcsolattól.

Aros János, polgármester emlékeztetett, rövid időn belül már másodszor köszöntötték Ilan Mort a városban, hiszen a múlt nyáron a Zempléni Fesztivál programjaira is meghívták. A városvezető hozzátette, a protokoll látogatáson túli lehetőségekről is szót váltottak. Aros János azt mondta, az ország szinte egyetlen zsidó fürdője Sárospatakon van – jelenleg magántulajdonban -, de fontos lenne a zsidó temető rendbetétele is, továbbá a város nyitott egyéb gazdasági területek kapcsán is befektetők fogadására.

Feltöltő

Fel