Közös cél a pataki vállalkozások sikere – pezsgős koccintásra invitálták a cégtulajdonosokat

Újévi koccintásra invitálta a helyi vállalkozókat Aros János és Dr. Hörcsik Richárd. A városvezető és az országgyűlési képviselő is elsőként köszönetet mondtak a pataki vállalkozóknak eredményeikért, majd a jövőbeli tervekről is egyeztettek.

Az Újbástya Rendezvénycentrum előadótermébe várták a helyi vállalkozókat január 8-án egy pezsgős koccintásra.

A köszönet volt az első, amit tolmácsoltam a megjelenteknek, hiszen minden nehézség ellenére a pataki vállalkozók kitartottak, munkahelyeket őriztek meg, sőt sokan fejlesztettek is – mondta Aros János a találkozóról. A polgármester hozzátette, a közigazgatási területen működő vállalkozások nem csak a munkahelyek miatt fontosak, a közösségek miatt is. Sok cég és egyéni vállalkozó is részese vagy éppen támogatója a városban zajló kulturális, sport vagy szabadidős és egyéb rendezvényeknek, ezzel pedig a lakosságot szolgálják. Társadalmi felelősségvállalásuk jó példa másoknak is. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a város költségvetésének egy jelentős részét a vállalkozások által befizetett iparűzési adó adja ki. Miután az elmúlt év adatairól még folyamatban van az adatszolgáltatás, így a helyi önkormányzati iroda a 2014-es adatokat publikálta. Két évvel ezelőtt a város mintegy 3,5 Milliárdos költségvetési bevételének 9,5 %-át az iparűzési adóból befolyt összeg tette ki. Ez a 300 millió feletti összeg egy olyan városban, ahol jellemzően nincsenek nagy létszámú üzemek, kiemelkedőnek mondható – tette hozzá Aros János. A napokban megjelent a 2001 és 2011 évek közötti az egy főre jutó SZJA alakulásáról is beszámolt Aros János, örömmel konstatálva, hogy a megyében belül Sárospatakon volt a KSH által vizsgált időszakban a legnagyobb a növekedés.

A polgármester tájékoztatójában kitért arra is, hogy az elmúlt évben milyen új címekkel, elismerésekkel gazdagodott a város. Még a 2015-ös év elején a boon.hu internetes oldal szavazásán a Megye legjobb városa lett Sátoraljaújhely és Miskolc településeket megelőzve; Fogyasztóbarát település lett, az Polgárőr város lett; a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyben pedig a Magyarország legszebb főtere címet nyerte el a Makovecz tér.

Jelentősen emelkedett a turizmusban betöltött regionális szerepe a városnak, hiszen a megyei TOP 10-ben a Vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken kategóriában Miskolc, Mezőkövesd és Bogácsot követően Sárospatak a negyedik, míg a “Vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken” kategóriában Miskolc, Mezőkövesd, Bogács és Tiszaújvárost követően Sárospatak az ötödik helyen szerepel. Ezen adatok is jelzik, hogy szükség volt a Bodrog part fejlesztésére sólyázó hellyel, szabad stranddal, a vizesblokk felújításával és fontos az aktív turizmus kedvelők számára az új kerékpárok, elektromos és dízel üzemű járművek megléte is, hiszen a minőségi turizmus fejlesztése a cél. Végardó Fürdőn a kutak felújítása volt az alapja mindennek, de új attrakció is üzemel az elmúlt évtől, amely igencsak népszerű a vendégek körében – mondta a polgármester.

A 2016-os év sem szól majd a hátradőlésről, hiszen már most új eredményeket tudtam bejelenteni – mondta Aros János. Nagyon régi gondokat oldhat majd meg az úgynevezett derogációs pályázat, amelynek második körében is nyert Sárospatak, így a majd 2 Milliárdos pályázatból városunkban a sokak által ismert szennyvíz problémák végre megoldódhatnak.

 A vállalkozói esten nagy figyelem követte dr. Hörcsik Richárd, országgyűlési képviselő tájékoztatóját. A legtöbben az újonnan nyíló pályázatokra voltak kíváncsiak, így több szakértő is előadást tartott a témákban, vidékfejlesztéstől a vállalkozói pályázatokig bezárólag. Az országgyűlési képviselő elmondta, a legfőbb célja a következő négy évben, hogy önállóan fejlődő pályára tudják állítani a vállalkozásokat, hiszen 2020 után már nem lesznek a ma ismert európai uniós pályázatok. Az által létrehozott Kabinet iroda egyik feladata, hogy naprakész információkkal lássák el az érdeklődőket. A vállalkozóknak ugyanis azzal is szembe kell nézniük, hogy másfél éves késésben vannak a pályázati kiírások, így a várhatóan idén februárban és megjelenő pályázatok nagy figyelmet igényelnek majd. A teljes uniós ciklusra vonatkozó források nagy része már az idei éven elérhető lesz. A vállalkozások a Kormány döntése értelmében a támogatások mintegy 60 %-ra pályázhatnak majd.

Dr. Hörcsik Richárd fontos, a következő hónapokban már induló fejlesztésekről is beszámolt. Elmondta, a választókerületben 2016-ban mintegy 3 Milliárd forintos útfelújítás veszi kezdetét.

Ezek között van a Sárospatak belterületét érintő a 37-es főúttól a Páterhomokig tartó útszakasz teljes felújítása mintegy 1,4 Milliárd forint értékben. A teljes Cigándig tartó szakasz felújítása majd ezt követően években valósulhat meg, annak ugyanis további mintegy 3 Milliárdos költsége lenne. Több szakaszban, de ennek felújítására is sor kerül. A következő nagy lépés a hazai forrásból Sárospatak – Bodrogolaszi – Vámosújfalu alsóbbrendű út felújítása lesz. A 37-es főút Tolcsvai bekötőjétől Erdőhorvátiig készül el az út felújítása az éven. Az Aranyosi-völgyben több mint 6,5 kilométer újulhat meg, Baskó és Abaújszántó környékén. Abaújvár, Gibárt és Felsődobsza szerpentinje is felújításra kerülnek. Folytatódik a vasútvonal villamosítása Vámosújfalu és Sárospatak között, június elejétől kezdődnek a munkálatok, 2017-ben pedig Sátoraljaújhelyig is elér majd a felújítás. A jelzőberendezések és egyéb a villamosításhoz szükséges fejlesztések pedig 2018-ban valósulnak meg – mondta dr. Hörcsik Richárd.

Feltöltő

Fel