Sárospatakon zárult “A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013”

A „Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” végrehajtási ideje 2015. december 31-én befejeződik, mely kapcsán a Miniszterelnökség Nemzetközi Helyettes Államtitkársága, mint a Program Irányító Hatósága programzáró rendezvényt tartott Sárospatakon.

Az Újbástya Rendezvénycentrumban megtartott esemény a két ország képviselői és Európai Uniós szervezetek vezetői is jelen voltak.

Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország szlovákiai nagykövete, köszöntőjében elmondta, az eltelt időszak eredményei jól látszódnak. Utak, határátkelők épültek a két ország között; közös, úgynevezett tükör projektek és számos turisztikai fejlesztés is megvalósulhatott. A nemzetek jól és eredményesen tudtak együtt dolgozni.

Aros János, Sárospatak polgármestere emlékeztetett, helyben a vallási turizmusra épülve valósultak meg fejlesztések, melyek mindkét ország érdekeit szolgálják. Ilyen a Szent Erzsébet Zarándokút kialakítása Sárospatak és Kassa között vagy a nem olyan régen átadott Bazilika minor felújítása is. A folytatás is eredményes lesz, hiszen a város és Kassa vezetése között, köszönhetően a kassai főkonzulnak – egyre komolyabb az együttműködés. A polgármester arra is kitért, hogy fürdővárosként jelentős szlovákiai vendégszámmal rendelkeznek, továbbá a hamarosan létrejövő a szlovákiai Bártfa településsel megkötendő testvérvárosi kapcsolat is út a következő programozási időszak uniós forrásaihoz.

Perényi Zsigmond, a miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős nemzetközi helyettes államtitkára összegezte „A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” végrehajtását. Kiemelte, nagyon jól tudtak eddig együttdolgozni a szlovák partnerekkel, reméli ez a jövőben is így lesz. A programozási időszakban a közös projektekre nagyjából 180.000.000 euró állt rendelkezésre az országok saját anyagi forrásaival kiegészítve. A fő prioritások voltak az infrastruktúrafejlesztések, a turizmus területei, a határ menti mobilitás fejlesztése, a környezetvédelem, az egészségügy és gazdaságfejlesztés területei. Perényi Zsigmond azt is közölte, 96-98%-os lesz a program zárása, ami egyedülálló teljesítmény mindkét fél részéről, hiszen hatékonyan, lényegében az elérhető források majdnem egészét eredményesen használták fel.

Természetesen a tapasztalatok összegzésénél a felmerülő hibákra is figyeltek. Így tanulság, hogy óriási határszakaszról – több mint 600 kilométer – lévén szó egyes szakaszon nagyon magas, míg másutt alacsony volt az ilyen jellegű források felhasználása. Példaként említette a helyettes államtitkár, hogy míg Győr-Moson-Sopron megye területén alig éltek a határon átnyúló programok lehetőségével a keleti határszakaszon a források négy-ötszörösére is lett volna igény. A jövőben igyekeznek egyensúlyba hozni az arányokat – tette hozzá Perényi Zsigmond.

A jövő évben induló új programozási időszakban mintegy 160.000.000 euró áll majd a két ország rendelkezésére és az előzőekhez képest egy új terület is pályázható lesz, ez pedig a kis alap, ami a helyi civil szervezeteknek szól majd.

A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 végrehajtási idejéről készült egy könyves beszámoló is, amelyben a példaértékű programokat mutatják be. A sárospataki Bazilika minor mellett példaként szerepel a könyvben Hercegkút község Önkormányzata két éve zárult pályázati programja is, amelyben a szlovákiai Kisgéres községgel közösen pályáztak a turizmus fejlesztésére. Rák József hercegkúti polgármester azt mondta, a két éves fejlesztési program alatt számtalan munkaórával hozták sikerre a pályázatot, amelynek eredményeként mindkét világörökségi pincesoruk környezete megújulhatott.

Feltöltő

Fel