Folyamatosan élénkül a turizmus Sárospatakon

Az Észak-magyarországi régió az ország harmadik legnépszerűbb turisztikai régiója, Balaton után a második legnépszerűbb régió a belföldi üdülőközönség körében. A régión belül, Borsod-Abaúj-Zemplén megye idegenforgalma jelentősen bővült, és ugyan kisebb mértékben, de jövőre is növekedéssel számolnak, 6,5 százalékkal Észak-Magyarország a legoptimistább régió– derült ki Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatójának tájékoztatójából.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén volt napirenden a régió 2014-es adatainak elemzése. A szakember elmondta, a KSH adatai alapján elkészítették a megyei TOP 10 listákat. Sárospatak városa mindkét fontos listán elékelő helyen szerepel. A “Vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken” kategóriában a negyedik, míg a “Vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken” kategóriában az ötödik helyen szerepel.

Az adatokat ismerve tette hozzá Sárospatak polgármestere, hogy fontos eredmény az is, hogy miután jelentősen növekedett a külföldi vendégek száma, újra egyre több belföldi turista érkezik a városba. Mindkét TOP listán városunktól jelentősen nagyobb potenciállal rendelkező települések vannak előttünk. A hozzánk hasonló nagyságrendű települések között kiemelkedő helyen állunk – mondta Aros János.
A teljes 2014-es évre vonatkozó felmérés bizakodásra ad okot, egyben feladatokat is állít elénk. Fejlődnünk, szépülnünk kell.

A polgármester hozzátette, ezen adatokon még nem érződik a 2015-ös évben már beüzemelt, vagy birtokba adott turisztikai fejlesztések sokasága. Emlékeztetett, idén már üzemelt Végardó Fürdőben a csúszdapark, a Bodrog partján sólyázó és kishajó kikötő épült, de újranyitott a szabad strand is. Év végére pedig elkészül az Újbástya Rendezvénycentrum alatti kazamata felújítása, már teljes készültségben van a régi festékboltból átalakított új turisztikai centrum. Itt vannak az elektromos és hagyományos kerékpárok, az elektromos autók, a terepjárók, melyek mind az idei érkező vendégeket is szolgálják.

Egyre népszerűbb és ez által egyre többen is látogatják a Tengerszemet, amelyet folyamatosan igyekszünk szépíteni, környezetét karbantartani. Nemzetközi hírünket ennek a páratlan természeti látványosságnak is köszönhetjük, hiszen Angliai lapok is írtak a Megyer-hegyi valamikori bányáról.

A legfontosabb, hogy látni kell mindenkinek, minden egyes turizmusra fordított összeg megtérül. A turisták itt fogyasztanak ételt-italt, itt vesznek ajándéktárgyakat, itt alszanak. Ez utóbbit kell minél inkább kitolnunk, vagyis olyan attrakciókat, lehetőségeket, programokat biztosítanunk, ami miatt több napot is a városban töltenek a hozzánk érkezők.

A – KSH adatokból is kitűnik – és mi is tapasztaljuk, hogy egyre több Cseh turista érkezik Sárospatakra, míg továbbra is jelentős számban vannak a Szlovákok. Érdekes, hogy Japán és az Egyesült Államok is felkerült a küldő országok listájára. Zemplén különlegességével, új attrakcióinkkal, Sárospatak több százéves történelmi múltjával és a Tokaji borral – reméljük, folytatódik a fokozatosan növekvő érdeklődés városunk iránt – tette hozzá Aros János.

A polgármester arra is kitért, hogy köszönet jár minden egyes sárospataki lakosnak is a jó eredményekért, hiszen az ide látogatók a városban járva-kelve láthatják, rendezett, takaros porták és virágosított terek jellemzik a hétköznapokban is a várost. Köszönet illeti meg a Kommunális Szervezet munkatársait is, akik gondozzák a több ezer négyzetméteres zöldfelületet, ezzel növelve a turisták és persze a városlakók komfortérzetét. A turizmusra alapozó települések a környezeti szépséggel sokat tesznek elismertségükért. Külső szemlélők számára is vonzó Sárospatakon, nem hiába ér el hosszú évek óta eredményeket a Virágos Magyarországért Mozgalom versenyén. Legutóbb, a néhány héttel ezelőtti 2015-ös eredményhirdetés során a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Versenyen „Magyarország Legszebb Főtere Díjban” részesült Sárospatak városa.

Aros Jánost azt is hozzátette, az idei évre vonatkozó végleges statisztikai adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, csak előzetes adatokból tudnak tájékozódni, de már látszik, további növekedés tapasztalható a turizmusban.

Vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken (fő)
/Forrás: KSH, 2014-es adatok/

TOP Település 2014. év
1 Miskolc 143.151
2 Mezőkövesd 38.337
3 Bogács 30.712
4 Sárospatak 20.656
5 Tiszaújváros 19659
6 Sátoraljaújhely 11665
7 Tarcal 9543
8 Aggtelek 9210
9 Tokaj 9089
10 Kazincbarcika 8673

Vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken (db)

/Forrás: KSH, 2014-es adatok/

TOP Település 2014. év
1 Miskolc 310.587
2 Mezőkövesd 105.706
3 Bogács 87.812
4 Tiszaújváros 53.921
5 Sárospatak 53.144
6 Sátoraljaújhely 28.306
7 Kazincbarcika 23.127
8 Aggtelek 20.954
9 Tarcal 16.140
10 Tokaj 14.206
Feltöltő

Fel