A Sváb Hagyományok Házának átadója

Tavaly augusztusban kezdődtek meg a munkálatok a Szent József utca 58. szám alatt található régi, sváb családok életének hagyományait és jegyeit viselő épületnél. Korábban, az itt élő leszármazottak érezték úgy hogy megérett az idő arra hogy felújítsák a házat, majd ezt szem előtt tartva a Józseffalváért Egyesület megvásárolta a területet, később pedig egy közel 50 millió forintos pályázatnak köszönhetően meg is valósították az álmot. Így készülhetett el a Sváb Hagyományok Háza, mely biztosítja az ott élő közösségnek az emberöltőkön át hagyományozott értékek megóvását. A ház megépítésével a legfontosabb cél az volt, hogy az utókornak, a fiatalabb korosztálynak is megmutassák ezeket, valamint a már majdnem veszni látszott értékeket összegyűjtsék és megmentsék.

A Sváb Hagyományok Házát június 27-én, ünnepélyes keretek között adták át. A ház hagyományos sváb beosztású lett, így a különböző lakóházi részeket (szoba, pitvar stb.) oda illő tárgyakkal rendezték be, melyeket a Józseffalváért Egyesület és az ezen a városrészen élők már évtizedek vagy évszázadok óta őriznek. A megálmodók egy hagyományőrző, ám korszerű épületben és környezetben szeretnék ezt a kis sváb közösséget továbbra is egyben tartani, mindezek mellett pedig az egyesület és a városvezetés nem titkolt célja, hogy ezt a településrészt is aktívan bekapcsolják a turisztikai életbe, valamint hogy új színfoltként tovább színesítse a város életét, a maga sváb hagyományaival és jegyeivel.

Az ünnepélyes szalagátvágás után a vendégek, az elszármazottak és a Józseffalván élők mind megtekinthették a Mesterségek Házát.

Feltöltő

Fel