Egy kínai óriásvállalat szeretne letelepedni Sárospatakon

2015maj_kínai_delegáció_szándéknyilatkozat_megkötése (26)

A Shanghai Feilo Acoustics CO, Ltd. LED lámpákat gyártó kínai óriásvállalat – a Magyar Kormány és a Nemzeti Befektetési Ügynökség támogatásával – Sárospatakon létesíthet gyárat, mely során egy 13 hektáros területet vásárolhat majd meg, amelyen ha felépítik a gyárat, akkor 400 új munkahelyet teremtenek. A beruházást közel 9 milliárd forintból valósítanák meg.

„Megpróbáltunk korábban és most is mindent megtenni, hogy ilyen nagy vállalatokat sikerüljön idetelepíteni. A pénteki sajtótájékoztatón, a világ egyik legnagyobb LED gyártó cégével sikerült aláírni egy szándéknyilatkozatot, mely arról szól, hogy ők hozzákezdenek megközelítőleg 9 milliárd forintnyi fejlesztéshez itt a térségben Sárospatak területén, mi pedig vállaltuk, hogy mindenféle telekalakítással, hatósági eljárással kapcsolatos ügyekben és egyéb adminisztrációs munkákban segítjük őket. Vállaltuk azt is, hogy az infrastruktúrát, amennyiben szükséges akkor fejlesztjük és kiépítjük.

Ha ez megvalósul, akkor nem csak Sárospataknak, hanem az egész térségnek egy olyan lehetőséget biztosít, amely nagyon kevés adódott az utóbbi időben” – nyilatkozta Aros János, majd így folytatta – „Bízom benne hogy ez az együttműködési aláírás és a kötetlen beszélgetések – melyek során sikerült a részleteket is megtárgyalnunk – okot adnak arra, hogy a közeljövőben a gyár alapkőletételére is sor kerüljön.”

2015maj_kínai_delegáció_szándéknyilatkozat_megkötése (23)

A szándéknyilatkozat aláírása

Dr. Hörcsik Richárd a kínai féllel egy éve van kapcsolatban, mely idő alatt többször is egyeztettek és sikerült meggyőznie a külföldi partnereket arról, miért érdemes ebben a térségben fejleszteni, megtelepedni. Véleménye szerint a szándéknyilatkozat aláírásával megtették az első lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben sikeres együttműködést folytassanak, addig azonban még számos munka van hátra.

„A kínai cég egyértelműen tudomásunkra adta szándékát, hogy itt Magyarországon, Sárospatakon kívánja létrehozni a gyárat, így a beruházó képviselői és jómagam május 21-én tárgyalásokat folytattunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol Magyarország Kormánya részéről Magyar Levente államtitkár a beruházás támogatásáról biztosította a kínai partnert.

Ezt követően május 22-én aláírtuk a szándéknyilatkozatot az Önkormányzat és a cég között. A munka azonban itt nem állt meg, hanem tovább folytatódik. Ha a nyár közepére sikerül minden bürokratikus akadályt elhárítanunk (a külterületet belterületté kell nyilvánítani, és a magyar törvények szerint csak ez után vásárolhatja meg a külföldi cég a telket hogy beruházzon), akkor letesszük az alapkövét a gyárnak.” – mondta Dr. Hörcsik Richárd.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, az elmúlt 25 év során talán ez a legnagyobb ipari beruházás itt Sárospatakon és ezt meg kell becsülni.

A kínai cég, a mai kor legmodernebb gyárát telepítené Sárospatakra, ahol az úgynevezett „zöld technológiás” LED-eket gyártanák. A külföldi partner vállalata 17 milliárd dollárt ér, éves forgalma pedig 5 milliárd dollárra tehető.

Feltöltő

Fel