Megemlékezés II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulóján

II. Rákóczi Ferenc születésének 339. évfordulója alkalmából Sárospatak Város Önkormányzata, az Országos Ruszin Önkormányzat, a Sárospataki Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Ruszinok Országos Szövetsége megemlékezést szerveztek a várkertben lévő Rákóczi szobornál. Idén már 15. éve, hogy ezen alkalomból az ország szinte minden részéről érkeznek ruszinok és emlékezők Sárospatakra, hogy közösen idézzék meg az erdélyi fejedelem emlékét.

2015. március 22-én délelőtt a Várkertben lévő Rákóczi lovas szobornál gyülekeztek az emlékezők, akiket a ruszin nemzeti himnusz eléneklése után Aros János köszöntött, majd szólt néhány szót II. Rákóczi Ferencről. Ezt követően Giricz Vira, országgyűlési szószóló beszélt a ruszinságról és a fejdelemről, valamint az őt megillető tiszteletről, majd Kozsnyánszki Jánossal közösen egy ruszin zászlót adományoztak Sárospatak számára.

A zászló átadása után Dr. Tamási Edit, a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója arról beszélt, hogy II. Rákóczi Ferenc tettei még ma is üzenetet hordoznak magukban, amelyet sokan a magukénak éreznek.

Az emlékbeszéd után Kozsnyánszki János, a Sárospataki Ruszin Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott zárszót, majd megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc szobrát. Az emlékezők a koszorúzást követően Borsiba utaztak, ahol szent liturgián vettek részt, majd a fejedelem szülőházánál is megemlékeztek, ahol szintén elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A pataki ünnepi műsorban közreműködtek még a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói is.

Feltöltő

Fel