Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk

Sárospatakon, a Nemzeti Ünnepeink alkalmával minden éven tartanak megemlékezéseket. 2015. első Nemzeti Ünnepén, március 15-én sem történt ez másképpen. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve.

Sárospatak városa a 167 évvel ezelőtt történtekre méltóképpen emlékezett meg. Délután háromkor az Iskolakerti Kossuth-szobornál felcsendült az emlékezők szájából a Himnusz, majd elhangzott a Nemzeti dal első versszaka (Szente Vajk színész, rendező és Németh Kristóf, a Játékszín igazgatójának ötlete alapján. A nemzeti ünnepen közös szavalásra hívták az embereket, majd összefogva meghirdették a Mi március 15-énk című kezdeményezést. Országszerte több mint négyszáz önkormányzat jelezte csatlakozását, a becslések szerint 40-50 ezren szavalták egy időben a Nemzeti dalt).

A szavalat után Dr. Cseri Miklós, miniszteri biztos, volt pataki diák tartotta meg emlékezőbeszédét, melyben kiemelte március 15-e fontosságát.

„A magyarság történelme fontosabb eseményekre, diadalokra vagy súlyos katasztrófákra épül. Gondolhatunk itt a Mohácsi vészre, a Nándorfehérvári diadalra, a Budai vár visszafoglalására, 1956. október 23-ára, vagy a rendszerváltozásra és természetesen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra, mai megemlékezésünk tárgyára. Népünk elbeszélés története, nemzeti narratívánk ezen sorsfordító eseményekből táplálkozik, hiszen legfőképpen a krízishelyzetek mutatják meg azt, hogy milyen a sokat emlegetett magyar virtus, vagy mit is jelent magában a fogalom, Magyarság. 1848. március 15-e több annál, mint hogy a nemzet narratívájának egy része legyen. Március 15-e a magyarság szimbóluma, nemzetkarakterológiai tényező is egyben. Hogy miért? Mert megmutatja azt az értékrendet ami hozzánk a legközelebb áll” – kezdte ünnepi beszédét Dr. Cseri Miklós, majd így folytatta – „Be tudtuk bizonyítani, hogy a szabadság számunkra nem csak egy eszme, hanem egy megvalósítható dolog. Ebben rejlik március 15-nek a szimbolikája. Szabad nemzetként ismert meg minket Európa. Olyan nemzetként, amely nem hagyja magát megfojtani az elnyomás alatt.”

Sárospatak nyilvánosságáért díj adományozható a város nyomtatott és elektronikus információszolgáltatásában magas színvonalon végzett tevékenység elismeréseként. A díjat tavaly alapította a város önkormányzata, 2015-ben először a Zemplén Televíziónak ítélték oda, több évtizedes minőségi munkája alapján.

A díj átadása után az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium színvonalas ünnepi műsorát tekinthették meg az emlékezők, majd koszorúzás következett. A megemlékezés végén a jelenlévők elénekelték a Szózatot.

Feltöltő

Fel