Idén is rengetegen látogattak el a Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozatra

A Kulturális Központok Országos Szövetségének igazgatói ülésén részletesen értékelték a 2015. évi Kultúrházak Éjjel-Nappal rendezvénysorozatot. Az ülésen A Művelődés Háza és Könyvtára vezetője, Csatlósné Komáromi Katalin is részt vett, akit az országos akció eredményeiről kérdeztem.

„A Kultúrházak Éjjel-Nappal országos akció, amely idén kilencedik alkalommal került megrendezésre azt a célt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet a leglátogatottabb kulturális terekre, amelyek a művelődési házak függetlenül attól, hogy milyen nagyságú településen működnek. A művelődési házak egyszerre színházak, kiállítótermek, koncertek helyszíne, közösségi rendezvények otthona, felnőttképzéseknek a gondozója, tehát nagyon sokféle tevékenységet folytatnak.

Ebben az évben 519 kulturális szervezet vett részt az országos akcióban (ez majdnem százzal több, mint az előző évben). Az intézmények -mivel nagy része összevont intézmény- több funkciós szervezetek, összesen 2100 rendezvénnyel regisztráltak be ebbe az idei programba. Ebben vannak olyan nagyobb események is, mint a mohácsi busójárás, ahol egyetlen programon több tízezer látogató fordult meg. De a kis települések könyvtári foglalkozásai is, ahol csak néhányan voltak, azok is mind részesei voltak az országos akciónak.

Az összesítés alapján elmondhatjuk, hogy körülbelül 250-270 ezer ember vett részt országosan a rendezvényeken. A 2015. évi Kultúrházak Éjjel-Nappal akció meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. Partnere a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Kulturális Központok Országos Szövetsége, továbbá a Nemzeti Művelődési Intézet, támogatója pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A programsorozat alatt Dr. Hoppál Péter államtitkár úr, és Balog Zoltán miniszter úr több településen is megjelentek, így testközelből érzékelték, milyen programok is zajlottak a Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat keretében.

A kiíró szervezetek különböző pályázatokat is hirdettek mindazok számára, akik ezeket a kultúrális tereket használják. Volt egy fotópályázat, melyre több ezer pályázat érkezett be, a reklám spot pályázaton 11 pályamunka lett  befutó. Flashmobot 13 különböző szervezet készített, Ifjúsági Innovációs Pályázati Programot pedig 35-en küldtek be. Ezek értékelése jelenleg még zajlik, eredményhirdetésre március elején kerül majd sor.

Sárospatakon három rendezvény valósult meg a különböző intézményegységekben, valamint A Mozi működése is átszőtte a teljes hétvégét. A könyvtárban Tamás Erzsébet könyvbemutatóján vehettek részt az érdeklődők. Nagy örömünkre szolgál, hogy a könyvtári intézményegység minden évben részese ennek a programsorozatnak. A Művelődés Házában két más típusú rendezvény valósult meg. Egyik egy kamarazenei koncert volt, amelyben a Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai működtek közre, míg a másik programon Écsi Gyöngyi Bábos meseelőadása, „Az élet és a halál vize” került bemutatásra. A Moziban mind a három napon vetítettük a most sláger filmként futó Szürke 50 árnyalatát” – összegezte a programokat Csatlósné Komáromi Katalin.

Feltöltő

Fel